CNN u Titovoj Atomskoj Ratnoj Komandi (ARK) u Konjicu producira dokumentarni film o Projektu Bijenale D-O ARK Underground

Foto. VMC Foto. VMC

U produkciji CNN, fotožurnalist i snimatelj Christopher Bobyn danas u Titovoj Atomskoj Komandi u Konjicu snima dokumentarni film o Projektu Bijenale D-0 ARK Underground, odnosno o Hladnoratovskom periodu kojim se ovaj Projekat bavi u posljednjih osam godina.

Prema riječima gospodina Bobyna, editori CNN iz New Yorka veoma su zainteresirani da kroz novi CNN-ov dokumentarni format pod nazivom “Great Big Story” svjetskoj javnosti predstave priču kako je i za koga gradjen i o tome kako su svjetski umjetnici sačuvali od propadanja grandiozni vojni objekat-muzej ARK.

“Od samih početaka, baveći se Hladnim ratom kao okosnicom Projekta, nastojali smo da uz pomoć poznatih svjetskih umjetnika ispričamo priču o tom periodu, o vremenu kada je, izmedju ostalih, i Titova Atomska Komada (ARK) gradjena. Danas, nakon tri ciklusa Projekta Bijenala, možemo reći da smo uspjeli. Ako je ARK gradjen da zaštiti Tita i 350 odabranih od atomske kataklizme, danas je on – ARK, zaštićen umjetničkim djelima od propadanja. Danas je ARK vremenska mašina kojom putujemo u prošlost, ponekad u budućnost a sve to zahvaljujući djelima više od stotinu umjetnika iz 32 zemlje svijeta. Brojni su svetski mediji, i elektronski i pisani, prenosili informacije o Projektu D-0 ARK Underground. Ipak, dobiti pozornost CNN-a posebna je čast”, kaže osnivač Projekta Bijenale D-0 ARK Underground Edo Hozić.

ocijeni
(0 glasova)