Izetbegović stigao na sastanak sa Čovićem, odboru SDA u Mostaru dao potrebne upute

Delegacija SDA s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem na čelu stigla je na sastanak s HDZ-ovom delegacijom koju predvodi Dragan Čović. Ovaj sastanak, koji je ranije najavljen, održava se u Domu HDZ-a.


U Izetbegovićevoj pratnji su i premijer FBiH Fadil Novalić te dva potpredsjednika SDA Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, te Alma Čolo, državna zastupnica.

Čović je ranije najavio da će biti razgovora o Izbornom zakonu, ali i drugim političkim pitanjima poput imenovanja Vlade FBiH i osiguranja izbora u Mostaru. Izetbegović je izjavio kako ne misli da se nešto posebno može postići po pitanju Izbornog zakona, ali SDA i HDZ BiH treba redovno da se sastaju.

Rukovodstvo SDA prethodno je održalo radno-konsultativni sastanak sa članovima Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA HNK.

Na počeku obraćanja predsjednik Izetbegović čestitao je novoizabranom rukovodstvu KO SDA HNK na uspješno provedenim izborima u ovom kantonu, te im poželio uspjeh u radu.

Izetbegović je zatim stranačkim kolegama prezentirao trenutnu političku situaciju u BiH s naglaskom na aktuelne političke procese, pritiske koji se prave na SDA na gotovo svim nivoima vlasti, opstrukcije kojima se pokušavaju iznuditi politički ciljevi, izazove koji čekaju SDA i državu BiH te očekivanja i daljnji razvoj događaja u narednom periodu.Ravnopravnost svih naroda i građana u budućem uređenju Mostara osnovni je cilj kojim se SDA vodi u ovim pregovorima sa HDZ-om BiH i u tome ćemo ostati dosljedni, rekao je Izetbegović.

Tokom razgovora o planiranim infrastrukturnim projektima u Hercegovini, Izetbegović, Zvizdić i Novalić iskazali su namjeru Predsjedništva Stranke za pružanje maksimalne podrške biznis planovima, projektima i idejama koje se kreiraju na ovom području naglašavajući kako ovaj Kanton ima poseban značaj. Predsjednicima Općinskih odbora i kadru SDA u Hercegovini, rukovodstvo SDA obećalo je punu podršku u budućem političkom djelovanju.

ocijeni
(2 glasova)