Počeo 9. Međunarodni šahovski turnir ”Konjic Open 2020”

Povlačenjem prvog poteza zamjenice generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, svečano je otvoren  9. Međunarodni šahovski turnir “Konjic Open 2020”. Turnir se igra povodom 1.marta Dana nezavisnosti BiH i 3.marta Dana oslobođenja Konjica od fašizma.


Na turniru, koji organizuje ŠK Igman iz Konjica, učestvuje 121 šahista iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. 71- godišnji Muharem Mujčinović je najstariji učesnik turnira, a 10- godišnji Unuvar Kaan iz Turske najmlađi.

Ovaj turnir je do sada namasovniji čime je oboren rekord iz 2013. godine po broju učesnika, a do sada je na turnirima nastupalo 700 šahista.

Turnir će se igrati po  Švicarskom sistemu 7. kola FIDE-varijanta, zajednički turnir za igračice i igrače Tempo igre je  90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Ukupni nagradni fond je 3.400 KM.

U sklopu turnira, 1.marta odigraće se i 9 IT blic turnir “Sjećanje na majstora Adija Kosovca 2020”, za koji je organizator osigurao 10 redovnih i 8 specijalnih nagrada.

Titulu pobjednika turnira brani Andrija Obad.

 Na svečanosti povodom otvaranja turnira, učesnike turnira pozdravili su Fadil Tatar, zamjenik načelnika opštine Konjic, Dubravko Kovačić, predsjednik ŠK Igman i dr Sulejman Mulić ,direktor turnira.


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)