Skoro 200 Konjičana danas besplatno izmjerilo šećer u krvi

Svjetski dan dijabetesa 14.11., Udruženje "Dijabetes"  obilježilo je podjelom brošura, besplatnim mjerenjem šećera u krvi i mjerenjem krvnog pritiska.

Jedna od dvije angažovane medicinske sestre, Vezira Faladžić za novikonjic.ba rekla je : “Danas smo evidentirali skoro dvije stotine pacijenata, najviše je bilo penzionera, bilo je starih ali i novootkrivenih dijabetičara. Bitno je redovno se kontrolisati, obrazovati se o svojoj bolesti i djelovati preventivno, kroz odgovarajuću ishranu i fizičke aktivnosti”.

Predsjednik Udruženja građana dijabetičara “Dijabetes”, Smajo Guska,  rekao nam je:” Naše Udruženje broji oko 300 članova,  članovi smo Saveza dijabetičara FBiH i jedno  od 16 udruženja koje je ovom akcijom dalo doprinos obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa. Udruženje postoji 16 godina i članarinu od jedne KM mjesečno nikada nije povećavalo, a članovi imaju određene povlastice.

Građani Mirsada Dedić, Ibro i Zubejda Skorupan, Sadik Demirović i drugi koji su došli u Bingo od 9 do 11 sati, te izvršili navedena mjerenja, iskazali su pohvalu i zadovoljstvo ovom akcijom Udruženja, koje s obzirom da se radi o zdravlju ljudi, treba dobiti mnogo veću podršku nadležnih vlasti.

Današnja akcija skrenula je pozornost na problem ove sve raširenije veoma skupe bolesti, na probleme svih dijabetičara. Podršku akciji dao je Bingo, ustupanjem prostora, Dom zdravlja  i Medicinska škola Konjic, a sponzor akcije bio je Novo Nordisk. Udruženje svima javno zahvaljuje.

Svjetski dan dijabetesa prvi put obilježen je 1991.godine, moto ovogodišnjeg obilježavanja je Dijabetes se tiče cijele porodice. Globalna rasprostranjenost dijabetesa se udvostručila od 1980-te godine., te sada čini do 10% populacije. Ovo povećanje se ogleda u povećanju nekih faktora rizika kao što su gojaznost, fizička neaktivnost, način ishrane i povećani stres, siromaštvo, zdravstvena neprosvijećenost i dr.

IMG-62adee86159d8de1446aec3dfb2ed0d8-V_1.jpg


Mirsad Čukle

ocijeni
(5 glasova)