Konjičanka Lamija Balić osvojila bronzu na 34. Međunarodnoj Naučnoj Olimpijadi

Na 34. Međunarodnoj Naučnoj Olimpijadi „MOSTRATECˮ projekata održanoj u Brazilu predstavljeno je 700 projekata iz cijelog svijeta. Lamija Balić, studentica Burch univerziteta, bila je jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine.

Lamija Balić, bivša studentica Richmond Park Collegea, danas studentica prve godine na Arhitektonskom odsjeku Internacionalnog Burch Univerziteta, otputovala je u Brazil kako bi na 34. međunarodnoj naučnoj olimpijadi „MOSTRATECˮ“ predstavila svoj ekološki projekat s temom „Biolution for Pollution“.

Ideja, na kojoj je intenzivno radila četiri godine, jest napraviti bioplastiku koja se po svom sastavu znatno razlikuje od prave plastike. Naime, bioplastika koju proizvodi Lamija izrađena je od prirodnih materijala koji se brže razgrade u zemlji, čineći plastiku manje štetnom za prirodu, biljke i životinje. Kako bi postigla snagu i fleksibilnost ovog proizvoda, Lamija je koristila biljni glicerin, krompirov skrob s dodatkom prirodnih aditiva.

Nakon što je osvojila zlato na BOSEPO takmičenju, Lamija je ovom jedinstvenom idejom osvojila dvije nagrade na Olimpijskim igrama u Brazilu, bronzanu medalju za ideju zaštite okoliša i medalju za najbolje dizajnirani projekt na nivou svih projekata.

Na pitanje kako se osjeća zbog ovog uspjeha i koji je njen krajnji cilj, Lamija vrlo skromno, ali s ponosom odgovara:

 „Veoma sam sretna što je moja ideja prepoznata na međunarodnom nivou. Mislim da svojim stavom i idejama možemo promijeniti svijest ljudi i zaštititi našu okolinu. Posebno me raduje što sam imala priliku, kao jedini predstavnik iz BiH, prije svega predstavljati svoju zemlju i pokazati da mladi u našoj zemlji imaju puno potencijala. Posebno sam zahvalna svojoj mentorici prof. Azra Ahmić koja je pomno pratila moj rad kao i sponzorima koji su mi omogućili odlazak u ovu egzotičnu zemlju.ˮ

„Veliko je zadovoljstvo imati mlade, talentirane i uporne ljude u akademskoj zajednici IBU-a koji žele aktivno sudjelovati s ciljem doprinosa izgradnji boljeg i zdravijeg društva.“ – poručili su sa Internacionalnog Burch Univerziteta.


 Sejo Ivković / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)