Sjećanje na Hivziju Hasandedića (1915-2003.)

Hivzija Hasandedić (Jablanica na Neretvi, 1. jula 1915. – Mostar, 19. oktobra 2003.), bosanskohercegovački povjesničar iz Mostara.

Rođen u Jablanici. Vrstan poznavatelj orijentalnih jezika. Dugo godina proučavao je povijesne dokumente iz osmanskog razdoblja i kasnijih razdoblja. Pored knjiške naobrazbe, bavio se radom na terenu. Proučavao je spomenike, povijesne tragove, narodnu predaju, razgovore s mještanima u svezi s baštinom i mjesnim poznavateljima baštine. Plod tog rada je knjiga Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini.

(Wikipedija)

 

Hivzija je završio Gazi Husrev-begovu medresu 1935. godine, a potom i Višu islamsku šerijatsko-teološku akademiju. Od 1954. godine do odlaska u penziju 1976. godine radi u Arhivu Hercegovine. Na temelju dostupnih izvora obradio je cjelokupnu muslimansku baštinu u Hercegovini.

Za svog života objavio je 430 bibliografskih jedinica različitog sadržaja. Sakupljao je građu pisanu na papiru, u vakufnamama, sidžilima, medžmuama, starim novinama i knjigama, ali i pisane tragove na kamenu, na nišanima.

Hivzija je u Seonici imao sestru, u Konjicu mnogo rođaka i autor je imao čast da se mnogo druži sa njim.

Spomen ploča u Mostaru je lijep gest poštovalaca rahmetli Hivzije, a zvaničnoj rodnoj Jablanici i Mostaru, možda će ovaj tekst i 16. godina od smrti, biti povod da pokrenu inicijativu da jedna ulica dobije ime po Hivziji Hasandediću.


 

Mirsad Čukle

ocijeni
(1 glas)