MIRSAD ČUKLE: O turizmu u Konjicu da ti pričam...

FOTO: Velid Gagula, FB FOTO: Velid Gagula, FB

Turizam je budućnost Konjica, turizam je perspektiva, turizam je u strategiji razvoja itd., puna su usta turizma vladajućim facama iz vladajućih struktura.

I opozicija (prividna) pred svake izbore spominje turizam, njegove potencijale, šanse, ali to nije ništa drugo nego decenijsko ponavljanje istoga.

Sve se svodi na nabrajanje, i to zbrda zdola, prirodnih ljepota općine, onoga što nam je majka Priroda ili Stvoritelj, poklonio. Te imamo Neretvu, Rakitnicu, Neretvicu, Stari most, stećke, Lukomir, ARK, jezera, planine, rafting, spomenike...sve to znaju i vide i mala djeca. Broj turista i prihode, ulaganje u turizam, niko ne zna.

Kako te ljepote sačuvati, zaštiti, predstaviti najširoj javnosti, naplatiti ali za dobro zajednice, tj. svih građana? Ponavljamo po stoti put, ali nadležni ne reaguju, da Konjic nema, a morao bi imati, autobusku stanicu, turistički prospekt, nema turističku zajednicu, nema info pult u gradu, nema obične razglednice...

To ima samo u Konjicu

Svjetski dan turizma portal obilježava slikama koje se mogu napraviti samo u našem gradu. Veliki autobusi turiste dovezu uz sami most, tu se slikaju i odoše dalje, Most je nacionalni spomenik i autobusi se svugdje parkiraju van grada pa turisti prošetaju kroz grad do spomenika...

Turizam je nauka, oblast koja zahtijeva ozbiljan pristup, kažu stručnjaci kao i iskustva naprednijih gradova u BiH i u svijetu.

Predlažemo da nadležni urade sve nabrojano, a to je minimum za iskorak u turizmu.Molimo nadležne da za početak tablama-putokazima obilježe dvije lokacije koje je Unesko stavio na listu svjetske baštine, te da obilježe najvažniju arheološku tačku na općini, mjesto gdje se nalazio hram veličine 9x5 m i kip Boga Mitrasa, na Repovici. O značaju Kipa govori podatak da zauzima centralno mjesto u arheološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja BiH.

Kako će Konjic obilježiti Svjetski dan turizma ove 2019-te godine, kako će unaprijediti turizam, na radost svih građana, vidjećemo.

Našem gradu želimo da bude najbolji i najljepši i radimo sve za bolji i ljepši Konjic, što je i slogan portala.

M.ČUKLE /Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)