Podsjećanje: Wladyslav Lam (Konjic, 28.9.1893 – Gdanjsk, 1.1.1984.)

foto: Google foto: Google

Danas se navršava 32 godine od smrti jednog od najslavnijih Konjičana slikara i pedagoga W. Lama.

Podsjećamo lokalnu i širu javnost na ovoga umjetnika, izražavajaući time i poštovanje za njegovo djelo.

U rodnom gradu završio je osnovnu školu, a gimnaziju pohađa u Sarajevu, u razredu i u klupi, zajedno sa bh. nobelovcem Ivom Andrićem. Slikarstvo je studirao u Parizu i u Krakovu, gdje je bio univerzitetski professor. Lam je penzionisan u Gdanjsku 1963., gdje je i umro 1.1.1984. godine.

Posljednju izložbu u Sarajevu imao je 1975. godine. O rodnom gradu Lam je napisao knjigu “Varošica nad Neretvom”, org. Miasteczko nad Neretva, to je knjigu sjećanja i putopisa džepnog izdanja na 168 stranica.Poslije Konjica život ga vodi u Žepče, Sarajevo i Tuzlu, a poslije penzionisanja oca Romualda 1912., (otac je bio šef katastra u Konjicu), porodica se vraća u Poljsku, u Krakov gdje Lam studira slikarstvo, u Poznanju radi kao prof. slikarstva, pa u Lavovu, i na kraju ide u grad Oliva, sa suprugom Anom Fišer, koja je bila slikar i grafičar. Lam je napisao 12 knjiga i udžbenika o slikarstvu a najpotpunija mu je o istoriji slikarstva „Slikarstvo na raskršću vijekova“. Do penzionisanja 1963., Lam je predavao slikarstvo u Gdanjsku i živio na adresi Podhalinska 16 A.

U Krsnom listu (Testimonium baptismi), kojeg nam je izdala župna crkva Sv. Ivana Krstitelja piše ime oca Romuald-Ferdinand Lam rkt., ime majke Olga Janasiević, rkt., roditelji kanonski vjenčani – jesu !, kum Viteslav Zickmund i Josefina Vacek.
Portal novikonjic.ba, u svojoj arhivi posjeduje krsni list i jednu stranicu iz školskog dnevnika, jedan broj grafika, kao i knjigu “Varošica nad Neretvom”, na poljskom jeziku.

S dužnim poštovanjem sjećamo se i čuvamo uspomenu na svjetskog slikara Wladyslawa Lama. Takođe, podsjećamo lokalnu i širu javnost na ovog znamenitog Konjičanina, te predlažemo da se uspostavi određeni vid kulturne saradnje Konjica i Gdanjska, dva grada u kojima je živio akademski slikar i pedagog Lam.

Mirsad Čukle/novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)