Premijera filma "Nevidljivo dijete" na Sarajevo Film Festivalu, 19.08.2019. u 12:30 sati

Film Nevidljivo dijete govori o djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Silovanje kao ratno oružje nemilice je značajno narušio živote onih koji su preživjeli takve zločine, ali upravo to ratno oruže na svijet je donijelo mnogo života. Upravo ti životi zauzimaju glavne uloge u ovom filmu: Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine i Lejla Damon iz Velike Britanije zajedno sa njihovim majkama, njihovim heroinama.

Ajna i Lejla rođene su tokom rata. Lejla onog dana kada je Ajnina majka preživjela silovanje, a Ajna 9 mjeseci kasnije u Sigurnoj kući Medika Zenica. Godinama su živjele jedna bez druge, nisu čak znale ni da postoje negdje u svijetu djeca poput njih. Ajnina sudbina se mijenja u njenoj 15oj godini kada saznaje kako je došla na svijet, dok se Lejlina sudbina mijenja kroz razvoj u dva trenutka. Prvi put kada u 7oj godini života saznaje da je usvojena, a drugi put, kada jedanaest godina poslije, kao punoljetna djevojka saznaje da je na svijet došla kao posljedica najvećeg i najstrašnijeg zločina i traume koju jedna žena može preživjeti, kao posljedica silovanja. Dva života, na dva kraja svijeta ujedinjuju se u jednom cilju - kreću u potragu za istinom, boreći se za prava djece poput njih. Govoreći o tome u nadi da će pronaći svoje prijatelje sa istim sudbinama, dok je istovremeno Lejlin nasnažniji motiv bio pronalazak njene biološke majke - kada po treći put njen život dobiva potpuno novu dimenziju.

Film Nevidljivo dijete prikazuje priče dvije djevojke sa istom sudbinom, istim pitanjima, istom borbom. Kroz film se može osjetiti težina života djece rođene zbog rata, ali i njihova snaga i jačina kojom pobjeđuju svakodnevne izazove koje im društvo, ali i politički sistem nameću.

Trailer filma:

Muhammed Ibrahim Šišman je mladi producent i direktor ovog filma koji kaže da za ovaj film ima posebna osjećanja koja proizilaze iz činjenice da je provodio mnogo vremena sa djecom rođenom zbog rata kako bi što bolje shvatio priču, iako godinama prije nije ni znao da ta djeca postoje. Režiser je posvetio posebnu pažnju svakoj minuti filma kako bi uhvatio svaku emociju jer mu je važno da ova tema ostane zapisana u vremenu na način na koji to i zaslužuje. Motivaciju za ovaj film našao je i svom prethodnom filmu „Izaberi jedan simbol“ gdje su glavne uloge imale upravo žene preživjele ratno silovanja tokom rata u BH.

Na samom početku, za Ibrahima je najveći izazov bio naći djecu dok jednog dana nije pogledao intervju koji je Ajna Jusić radila u sklopu Udruženja „Zaboravljena djeca rata“. Poslije njihovog sastanka, donio je ljudsku odluku koja je bila nužna za autentično stvaralaštvo - preseliti se u Bosni i Hercegovinu kako bi putovao kroz stigmu i diskriminaciju s kojom se ova djeca svakodnevno bore.

Film je snimljen zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Zvanična premijera filma je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Svi zainteresovani mogu pogledati film 19.08.2019. u 12:30 u Cinema City Sarajevo.


Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)