Mladi u Mostaru žele čuti drugu stranu od događajima iz prošlosti

Sarajevo/Mostar -- Upoznati druge i drugačije, čuti drugu stranu priče o događajima iz prošlosti, učiti o identitetu i rasizmu pored ostalog, glavni su ciljevi ljetne škole pod nazivom „Spajanje kultura“, koja se ovih dana održava u Koledžu Ujedinjenog svijeta u Mostaru, javio je Radio Slobodna Evropa.

Irma Husić-Pandur, koordinatorica u projektu spajanja kultura, ističe kako cilj programa, koji traje od 5. do 15. augusta, nije samo inter-etnička komunikacija među mladima, nego između kultura u različitim kontekstima.

"Dakle, program obuhvata niz radionica, kao što su radionice o identitetu, o interkulturalnoj i nenasilnoj komunikaciji, rasizam, kolonijalizam, orijentalizam", izjavila je Husić-Pandur za RSE.

Predavači na projektu su studenti ili donedavni učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru. Lennart Salek Nejad iz Njemačke, ističe da polaznike škole o ovim općim temama nastoje osposobiti da razumiju sisteme koji stvaraju tlačenje.

Tako da razgovaramo o rasizmu, ali ne samo o tlačenju manjina, nego i o tome kako biti pripadnik većine vam daje mnogo prednosti i mogućnosti", kazao je Salek Nejad.

Benjamin Selimotić, jedan od facilitatora ljetne škole, dodaje:

"Cilj projekta jeste bio da pokažemo ljudima našu prošlost, u suštini da naša prošlost ne piše našu budućnost; da mladi jesu budućnost, da se mi ne vraćamo toliko u prošlost, ali je bitno da pamtimo i da vidimo i druge strane događaja iz prošlosti".

Šta su naučile tokom ljetne škole o spajanju kultura, Mirjana Petrović iz Sokoca i Nikolina Bjeković, iz Lazarevca u Srbiji, govore:

"Imali smo radionice i teme o kojima se u našim zajednicama generalno ne govori, tako da mislim da ćemo mnogo znanja ponijeti sa sobom i moći to da širimo u našim školama i okruženju".

"Takođe smatram da su teme o kojima smo mi učili u ovoj ljetnoj školi jako bitne i da treba da ih primjenimo u svojim lokalnim zajednicama".

Elizabeta Gegić iz Zagreba naglašava:

"Možda najbitnija stvar je to što sam naučila razmišljati kritički, nešto što ne dobijamo dovoljno u srednjim školama".

Završna aktivnost škole je predstavljanje kultura i tradicija učesnika programa.


Starmo.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)