Printaj ovu stranu

Idući vikend se održava Green lake BH Triathlon kup u Lisičićima, najavljena obustava saobraćaja na idućim dionicama

Za vikend 17. i 18. augusta u Lisičićima kod Konjica, na prekrasnim obalama Jablaničkog jezera, bit će održan veliki međunarodni triatlon GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019.

Iako se održava prvi put, ovaj događaj mnogo obećava, jer je već okupio 170 prijavljenih takmičara i takmičarki iz devet zemalja, kako iz regije tako i iz svijeta (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Kanada), što mnogo govori o potrebi za okupljanjem zaljubljenika u ovaj sport, koji obuhvata tri dicipline - plivanje, biciklizam i trčanje.

Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim jezerima, a Jablaničko jezero je jedno od najljepših i najvećih u ovoj državi i upravo zato i zbog infrastrukture organizatori, Udruženje rekreativaca sportista „Trčanje i to“, odlučili su se ovaj događaj održati upravo tu, u Lisičićima, naselju koje ima historiju i u kojem će se ispisivati najljepše stranice bh. triatlona. Značaj jednog ovakvog događaja je prepoznao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji mu je podršku dao od samog početka organizacije.

Posebnost ovog triatlona je i u tome što je na njega prijavljeno više od 40 žena, od kojih će se mnoge u ovom sportu okušati prvi put. Nije tajna da je sportistkinja iz ove oblasti u našoj državi dosad bilo jako malo. Zaslugom URS „Trčanje i to“ triatlonaca i triatlonki je sve više i hrabre žene imat će priliku svoje triatlonske karijere početi upravo na ovom mjestu i događaju koji parira najbolje organiziranim triatlonima širom regije.

Najmlađi prijavljeni takmičar je Mustafa Jamak (14) iz Sarajeva, koji je među najbržim takmičarima na supersprint distanci na Balkanu (drugi) i u Evropi, a najstariji Jusuf Borić (60) iz Lisičića, lokalni takmičar koji će učešće na takmičenju uzeti zajedno sa svojim sinom. Osim njih, na takmičenje će doći i najbolji triatlonci iz regije, državni prvak i prvakinja iz Hrvatske, Dejan Patrčević i Maja Bonačić, te mnogi drugi profesionalci, ali i rekreativci i početnici u ovom sportu.

Koliko je ovaj događaj značajan za lokalnu sredinu govori činjenica da su gotovo svi smještajni kapaciteti u Konjicu i okolini popunjeni, što govori i o ekonomskoj isplativosti ovog događaja za lokalnu sredinu. Organizator se pobrinuo da uveže takmičare i smještajne kapacitete, te da Konjic i okolinu u najboljem svjetlu predstavi takmičarima, njihovoj pratnji, ali i cijeloj trkačkoj i triatlonskoj zajednici, koja željno iščekuje Green Lake kao najveći ikad organizovani triatlonski događaj u Bosni i Hercegovini.

Više o samom događaju možete naći i na web stranici www.greenlaketriathlon.com, a ukoliko se uslikate s jednim od bilborda #DARETODREAM, u skladu s motom ovog događaja i postavite na Facebook stranicu GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019, potencijalno ćete biti dobitnik prekrasne majice, ali i drugih vrijednih nagrada sponzora ovog događaja, koje čekaju samo one koji se usuđuju sanjati i ostvarivati svoje snove. GREEN LAKE, veliki san mnogih takmičara, podržali su Uni Credit banka, BH Pošte, Metromedia, kompanija Igman, turistička agencija Insider, Sarajevska pivara sa Lejlom, vodom ljubavi, Beurer i drugi prijatelji projekta.

"Na dan 18. augusta 2019. godine (nedjelja) na prostoru vaših naselja bit će održan GREEN LAKE BH Triathlon Cup, jedan od najvećih triatlona (plivanje + biciklo + trčanje) ikad organiziranih u našoj državi.

Događaj organizuje Udruženje rekreativaca sportista „Trčanje i to“, a na tom takmičenju učestvovat će 170 takmičarka i takmičarki iz devet zemalja svijeta (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Austrija, Njemačka, Italija, Francuska i Kanada). Najprije će plivati na Jablaničkom jezeru (početak i kraj su na lisičićkoj plaži), zatim će voziti bicikl na relaciji Lisičići – Buturović Polje i nazad, a nakon trčati od Lisičića do Čelebića i nazad.

U tu svrhu od Ministartsva prometa i komunikacija HNK dobili smo rješenje o obustavljanju saobraćaja na ovoj relaciji u periodu od 9:00 do 14:00 h, 18.8.2019. godine. Da sve prođe kako treba i da ne bude automobila na navedenoj ruti pobrinut će se i konjički MUP, ali nama to nije dovoljno.

Mi želimo Vašu podršku i razumijevanje.

Molimo Vas:

  • da svoje komšije obavijestite o održavanju ovog događaja
  • da ne izlazite (posebno djeca) na cestu kojom idu biciklisti u navedenom periodu, jer to može biti opasno i za Vas i za bicikliste, budući da će mnogi od njih voziti velikim brzinama i ići u oba pravca
  • bicikliste možete (i jako je poželjno!) podržavati iz svojih dvorišta, iza svojih ograda, možete navijati za njih, galamiti, podržavati i dati im vjetar u leđa aplauzom ili podrškom na neki drugi način
  • bicikliste možete prskati vodom iz šlaufa da ih rashladite i osvježite za nastavak takmičenja

Sve prethodno navedeno pozicionirat će i vaše područje i naš triatlon na listu svjetskih triatlonskih dešavanja, što nam je svima u interesu.

Ukoliko imate pitanja ili vas zanima još nešto u vezi s ovim događajem, ukoliko imate ideju kako doprinijeti da triatlon bude što bolji i da vas/ nas se učesnici sjećaju po najljepšem, budite slobodni da nam pišete na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili da nas nazovete na telefon 061/067-806." - kazala je Nudžejma Softić, direktorica trke.

Nudžejma Softić / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)