BREAKING FREE – KARAVAN ZABORAVLJENIH

Čast nam je da vas obavijestimo da izložba Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ BREAKING FREE nastavlja svoj put.

"Sljedeća lokacija na kojoj ćemo predstaviti izložbi i razgovarati sa društvom o problemu djece rođene kao posljedica ratnih silovanja je Srebrenica u Kulturnom centru. Svečano otvaranje i okrugli stol predviđeni su za 10.08.2019. od 11:00 do 14:00. Izložba ostaje otvorena do 15.08.2019. Možete je posjetiti u periodu od 09:00 do 15:00.

Izložba ima za cilj prikazati različite prepreke koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena preživjelih ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tog nemilog čina. Također, izložba će prikazati i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija.

Planirano je da izložba Breaking Free posjeti veći dio Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Naše putovanje nazivamo Karavan zaboravljenih jer smatramo da je jako važno da podsjetimo društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažemo da smo spremni da dijelimo svoje priče, da razgovaramo sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacija za koje ne želimo da budu opterećeni podjelama i nacionalizmom.

Pored izložbe, pozivamo Vas i na okrugli stol. Tokom okruglog stola svi prisutni će imati priliku razgovarati sa djecom rođenom zbog rata (djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja ili djecom čiji su biološki očevi pripadnici stranih humanitarnih službenika koji su po službenoj dužnosti boravili u BiH tokom ratne agresije). Glavne teme okruglog stola potiču suočavanje društva sa iskustvima potpuno nevidljivih kategorija u bosanskohercegovačkom društvu. Govornici će iznijeti oblike diskriminacije koje su prošli i uticaj stigme na svakodnevni život. Djeca rođena zbog rata će pobliže objasniti posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u BiH.

Ponosni smo što nakon toliko godina smo našli snagu da izađemo javno sa svojim pričama, podijelimo svoja iskustva i na taj način učinimo značajan korak prema jednakoj i ravnopravnoj zajednici. Nadamo se da ćete svojim prisustvom podržati ovu, prije svega ljudsku borbu koja gradi mostove solidarnosti, empatije, razumijevanja, različitosti i mira.

Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa!" - poručila je predsjednica udruženja Ajna Jusić.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)