Printaj ovu stranu

Najava 1. kola Prve lige FBiH: Na startu prvenstva skoro sve sami derbiji

Ovog vikenda u subotu 10. avgusta počinje 18. sezona Prve lige FBiH.

Prvi put da su gotovo svi susreti na startu ove uvijek neizvjesne lige od njenog početka, derbiji, te se očekuje velika borba od samog početka za mjesto koje vodi u elitu bh. fudbala, kao i ona mjesta koje osiguravaju opstanak u prvoligaškom društvu. Čak devet bivših premijerligaša u ovoj prvoligaškoj sezoni igra ove sezone u Prvoj ligi FBiH, a kandidati za ulazak u elitu bh. fudbala su Olimpik, Zvijezda, Jedinstvo, Rudar, TOŠK, Orašje i Bratstvo . Dok će se po običaju ostali dio ekipa boriti za opstanak, na kraju će ispasti 3 do 5 ekipa, sve zavisi od prvaka Drugih liga FBiH .

Na Gradskom stadionu u Konjicu domaći Igman će ugostiti ekipu TOŠK -a koja ima ambicije za sami vrh prvoligaške tabele. Konjičani u novo prvenstvo ulaze sa novim šefom struke Fadilom Hodžićem i izmjenjenim igračkim kadrom u odnosu na prošlu sezonu, a kako nam je rekao novi trener Konjičana igrački kadar će biti većinom od domaćih igrača. Očekuje se kvalitetna utakmica koja je povjerena Antoniu Bandiću iz Gruda, pomagat će mu Sarajlije
Edin Redžović i Mirza Tičić, dok će to revnosno bilježiti Novotravničanin, Josip Marjanović .

U Orašju domaći istoimeni sastav sa trenerom Matom Neretljakom igra sa Rudarom iz Kaknja. Oraški Labudovi imaju planove da se vrate u elitu bh. fubala, a, i Kakanjci imaju pravo da se nadaju dobrom rezultatu. Ovu utakmicu bivših premijerligaša će suditi Haris Haklić iz Sanskog Mosta, uz pomoć Tuzlaka Mirze Čejvanovića i Elmira Trgovčevića, dok će sve to kontrolisati Tuzlak, Edis Zukić .

I u Hadžićima će biti vatre, u goste novom prvoligašu Radniku stiže bivši premijerligaš GOŠK iz Gabele. Novi šef struke je i na klupi Gabeljana koji su kao većina prvoligaša puno izmjenili igrački kadar. Gosti se nadaju povoljnom rezultatu na ovom gostovanju, dok puleni domaćeg trenera Damira Beče, sigurno imaju puno motiva da postignu željeni rezultat . Ovaj derbi će suditi iskusni Ilija Živković iz Orašja uz bezrezervnu podršku Marija Grgića iz Odžaka i Marka Brezovića iz Ostrča, dok će se najviše pitati Zeničanin, Muamer Bureković .

I Čapljina sa novom šefom stručnog štaba Radovićem igra na svojim Bjelavama sa povratnikom u Prvu ligu FBiH i bivšim premijerligašem Budućnosti iz Banovića, obje ekipe se nadaju povoljnom rezultatu, te će sigurno prisutni gledaoci vidjeti dobru utakmicu.

U Bihaću igraju dvije ekipe koje imaju velika ambicije za povratak u elitu bh. fudbala, domaće Jedinstvo i Zvijezda iz Gradačca, jedno je sigurno da će stadion Pod borićima biti dobrano popunjen, ovaj derbi će suditi Goraždanin, Ernis Demidžić, uz pomoć sugrađanina, Mirze Čehaje i Borisa Bilješka iz Novog Travnika, glavna " faca " je Sarajlija, Ermin Halilagić.

U Živinicama domaći Slaven koji se prošle sezona spasio u posljednjem kolu će ugostiti Olimpik koji će opet " jurišati " na BH Telecom Premijer ligu BiH, ovu utakmicu će suditi, zna se, preiskusni Mirza Kazlagić iz Cazina, uz pomoć svojim susjeda Edina Zjakića iz Bihaća i Hasana Nanića iz Bužima, dok je Mostarac Željko Perić, posmatrač suđenja .

Na preostale dvije utakmice u Goraždu i Travniku kao i na ostalim susretima prvog kola očekuju se dobre i kvalitetne utakmice. U Goraždu stiže bivši premijerligaš Metalleghe BSI, a, u Travniku bivši premijerligaš koji se vratio na prvoligaške, istiomena ekipa će ugostiti Bratstvo iz Gračanice. U Goraždu Tuzlak, Elvedin Topuzović je glavni " svirač ", a, u Travniku to je Čitlučanin, Dario Karačić.


Subota, 10. avgust u 17:30 sati,

Konjic : Igman - TOŠK , glavni sudija: Antoni Bandić ( Grude ), pomoćnici : Edin Redžović i Mirza Tičić oba Sarajevo, 4. sudija, Mario Pejić ( Grude ), delegat : Muhamed Huzbašić ( Cazin ), posmatrač : Josip Marjanović ( Novi Travnik ) .

Orašje : Zvijezda - Rudar , Haris Halkić ( Sanski Most ), Mirza Čejvanović i Elmir Trgovčević oba Tuzla, Sanel Silić ( Cazin ), Željko Soko ( Čapljina ), Edis Zukić ( Tuzla ) .

Čapljina : Čapljina - Budućnost, Semir Sarajkić ( Sarajevo ), Haris Ljuca ( Sarajevo ) i
Tarik Mulasmajić ( Tešanj ), Benjamin Deljković ( Sarajevo ), Jasmin Memišević (
Breza ), Besim Dervišbegović ( Orašje ) .

Hadžići : Radnik - GOŠK , Ilija Živković ( Orašje ), Mario Grgić ( Odžak ) i Marko Brezović ( Kostrč ), Darko Gedžić ( Brčko ), Ekrem Ibreljić ( Fojinica ), Muamer Bureković ( Zenica ) .

Goražde : Goražde - Metalleghe BSI , Elvedin Topuzović ( Tuzla ), Emir Delić i Sahib Smriko oba Zenica, Deni Čatibović ( Sarajevo ), Frano Klišanin ( Livno ), Jakov Tabak (Tomislavgrad ) .

Bihač : Jedinstvo - Zvijezda , Ernis Džemidžić ( Goražde ), Mirza Čehaja ( Goražde i Boris Bilješko ( Novi Travnik ), Muamer Kurić ( Jajce ), Karlo Jurišić ( Posušje ), Ermin Halilagić ( Sarajevo ) .

Živinice : Slaven - Olimpik , Mirza Kazlagić ( Cazin ), Edin Zjakić ( Bihać ) i Hasan Nanić ( Bužim ), Emir Spahalić ( Mostar ), Irfan Budimlić ( Cazin ), Željko Perić ( Mostar ) .

Travnik : Travnik - Bratstvo , Dario Karačić ( Čitluk ), Silvio Bubalo i Armin Jelin oba Mostar ), Josip Martinović ( Čapljina ), Mensud Drljević ( Goražde ), Eldin Prošić( Cazin.Ismet Nimanović

ocijeni
(0 glasova)