Printaj ovu stranu

KONJIC: Po svoje zdravlje dolaze i pacijenti iz Jablanice

Centar za hemodijalizu pri Općoj bolnici Konjic osnovan je 2010. godine na zadovoljstvo dijaliznih pacijenata, jer su prije toga morali svaki drugi dan putovati u Mostar. To je bilo veoma naporno i iscrpljujuće, posebno u zimskim i ljetnim mjesecima.

Veliko olakšanje

- Nakon otvaranja Centra prije devet godina pacijenti su dobili veliko olakšanje i poboljšanje kvaliteta njihovog života, jer dijalizu mogu obavljati u Konjicu. Trenutno imamo 15 stalnih pacijenata s područja općina Konjic i Jablanica, a od iduće sedmice očekujemo do pet novih pacijenata koji dolaze iz inozemstva i tokom ljeta borave u Konjicu - kaže dr. Indira Španja, specijalista interne medicine i voditelj Centra za hemodijalizu.

Naglašava da je prosjek starosti pacijenata veoma nizak i iznosi oko 52 godine, jer se, kako u svijetu tako i kod nas, bilježi porast broja pacijenata koji su ovisni o dijalizi, a uzroci zatajenja bubrega su različiti. Uskoro će se ovdje liječiti još jedan bubrežni bolesnik.

Sedam aparata

- Centar raspolaže sa sedam aparata za dijalizu, a s obzirom na to da su imaju više od 15.000 sati rada, potrebno je uraditi servisiranje. U Evropskoj uniji se takvi aparati odmah zamjenjuju, međutim, mi nismo u mogućnosti nabavljati nove, tako da mi radimo periodično servisiranje aparata – naglašava dr. Španja.

No, i to zahtijeva značajna novčana sredstva, koja je prošle sedmice osigurao Konjičanin Luka Rajić, uspješni poduzetnik iz Švicarske, koji je donirao 20.000 maraka za servisiranje aparata.

- Zahvalno je i osoblje i pacijenti na ovoj donaciji. On je naš veliki donator od prvog dana osnivanja Centra - naglasila je dr. Španja.

Zadovoljni pacijenti

Jedan od pacijenata je i Emin Nikšić(73) iz sela Zukići.

- Ovo je sedma godina kako idem na dijalizu i mnogo mi znači što imamo Centar za hemodijalizu u Konjicu - kazao je Nikšić.

Mejra Mujala (72) prije dvije godine je počela dolaziti na dijalizu.

- Nekad podnesem dobro dijalizu, nekad lošije, ali dobro je. Hvala Bogu pa imamo Centar i ljubazno osoblje i doktoricu koji brinu o nama - kazala je Mujala.

Donirano 270.000 KM

Rajić je od 2010. godine do danas donirao ukupno 270.000 maraka za Centar za hemodijalizu. Sredstva su iskorištena za nabavku potrebne opreme, rashladnih uređaja, a najnovija za servisiranje aparata.

Avaz.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)