Dr. Sanjin Džajić - Sve je spremno za dječiju trku u okviru Konjičkog noćnog cenera

Općina Konjic zajedno sa bh maratoncem, humanistom i muškarcem bh.2018-te godine, Mahirom Mujićem, u okviru obilježavanja Dana općine, 6.7. organizuje prvu uličnu noćnu trku.

Ova masovna sportska manifestacija ima veliku podršku sportaša grada i cijele države, građana, medija i privrednika iz cijele BiH. Značajnu podršku pružili su sportski ambasadori trke, popularni bh sportisti Amel Tuka, Mirza Teletović i Damir Džumhur. U široke i temeljite pripreme trke uključeni su profesori tjelesnog odgoja, učenici osnovnih i srednjih škola, roditelji, mnoge NVO, što garantuje uspjeh ovog značajnog sportskog događaja.

U ime Udruženja pedagoga tjelesnog odgoja i sporta općine Konjic, dr. sc. Sanjin Džajić imenovan je u Organizacijski odbor „Konjičkog noćnog cenera“, sa zaduženjem organizacije dječije trke.

Za portal novikonjic.ba, dr. Džajić je rekao:

"Imamo 250 prijava čime je popunjen planirani broj. Takmičare smo podijelili u pet grupa: a) Predškolski uzrast-I razred; b) II- III razred; c)IV- V razred; d) VI-VII razred I e) VIII-IX razred. Najveći broj prijava imamo za uzrast II i III razred. Kad se uključimo u organizaciju masovnih sportskih manifestacija upitamo se kakvu korist ima zajednica gdje se projekt organizuje. Ako je posmatramo sa sportskog aspekta, to je rekreativna trka koja nema rezultatski značaj za takmičare koji će uzeti učešće.

Međutim, učestvovanje u ovakvim manifestacijam uvijek ima drugu pozadinu. Priča o ovoj manifestaciji natjerala je veliki broj građana da počnu razmišljati o tjelesnom vježbanju. Odjednom trčanje postaje atraktivno u našem gradu. Viđamo značajan broj osoba našeg grada koji su sebi postavili primarni cilj: istrčati deset kilometara. To više nije borba sa suparnikom, vremenom, više liči na borbu sa samim sobom da se tih deset kilometara izdrži.

Nadam se da će ovaj projekt biti podsticaj velikom broju familija da zajedno odluče da se pripremaju za narednu trku, roditelji za trku na deset kilometara, a njihovi mališani za dječiju trku. Mališani uvijek traže osobu za sportsku identifikaciju u sportskim zvijezdama kao što su Pjanić, Džeko, Tuka, ali zaboravljamo da su roditelji prve osobe u kojima dijete traži uzor za tjelesnim vježbanjem i svim drugim stvarima u životu. Stoga se nadam da ćemo u našem gradu početi viđati familije koje zajednički upražnjavaju tjelesno vježbanje i pripremaju se za neki novi sportski događaj u našem gradu." - rekao je dr. Džajić.

Novikonjic.ba

ocijeni
(5 glasova)