Printaj ovu stranu

KONJIČKI NOĆNI CENER, NAJMASOVNIJI SPORTSKI DOGAĐAJ: 400 TRKAČA NA ULICAMA GRADA NA NERETVI

Konjic je sanjao i u subotu će dosanjati svoj san, kada će se na ulicama ovog grada održati najveći i najmasovniji sportski događaj – Konjički cener, na kojem će 400 profesionalnih i rekreativnih trkača trčati ulicama grada na Neretvi.

Za samo 30 dana otvorenih prijava glavna trka je dostigla limit od 400 prijava, a uz glavnu utrku, koja će biti itekako atraktivna, održat će se i Dječija humanitarna trka za najmlađe kao i Humanitarna građanska šetnja „1382“ na kojoj će moći učestvovati svi prisutni građani.

Iako je organizator očekivao veliki odziv, niko nije ni slutio da će u Konjic doći trkači iz sedam država i to: Hrvatske, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Švedske, Austrije i naravno Bosne i Hercegovine, a Konjički cener u prethodnom periodu podržali su i Damir Džumhur, Mirza Teletović i Amel Tuka, inače ambasadori utrke, a uz njih i druge poznate ličnosti poput Damira Belje, Smaila Prevljaka, Samira Bekrića.

Manifestacija počinje već od 17 sati, a prva na raspredu je Dječija humanitarna trka (18 sati) u kojoj će učestvovati 250 mališana u pet starosnih kategorija.

Za svako dijete koje bude učestvovalo u utrci, sponzor je obezbijedio startni paket i medalju te pehare za najbrže u svim kategorijama.

Nakon Dječije trke, sa početkom od 19:30h, održat će se i Humanitarna šetnja građana koja će startati zajedno sa glavnom trkom na 10 kilometara. Svi građani, ali i učesnici glavne trke imat će mogućnost kupovine humanitarnog broja po simboličnoj cijeni od 5 KM. U prodaji će biti 400 brojeva, a prodaja će se vršiti na dan trke od 12 do 19 sati kod ulaza u Srednju školu.

Sva sredstva prikupljena od Dječije humanitarne trke i Humanitarne šetnje građana će biti usmjerena za Udruženje roditelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju koje djeluje na području općine Konjic.

Glavna trka na 10 kilometara - Konjički noćni cener, starta u 19:30h, a trčat će se najatraktivnijim mjestima u Konjicu duž rijeke Neretve.

Limit trke je 90 minuta, a svaki trkač će u startnom paketu, na ovogodišnjem Konjičkom ceneru, dobiti ceker, unikatni dry-skin dres, unikatnu medalju, bonove za besplatnu hranu i piće kao i ulaznicu za after party, koji će biti upriličen nakon trke kao i mnoge poklone sponzora.

Napominjemo da će se preuzimanje startnih paketa za glavnu trku ćvršiti u periodu od 12:00-19:00h u dvorani Konjičanka.

OFICIJELNI DRES PRVOG KONJIČKOG NOĆNOG CENERA

Dres je nešto posebno što krasi svaku trku i čime se organizatori najviše ponose. Iako je prva trka u pitanju organizatori su spremili nešto posebno, nešto pravljeno s ljubavlju.

Osnovna boja dresa je narandžasta koja simbolizira kamen, hercegovački krš, historijsku vertikalu koja Konjicom obiluje, od same stare Ćuprije, pa kompletnim starim gradom i čitavom Konjicu. Tragovi plave boje simboliziraju rijeku, naravno Neretvu bez koje vjerovatno ni sam Konjic ne bi postojao, pa je tako zasluženo dobila svoje mjesto na dresu.

Na centralnom dijelu dresa upravo možemo vidjeti dvije horizontalne pruge jednu ispod druge, i upravo jedna, ona narandžasta simbolizira staru Ćupriju i jednu stranu priče o Konjicu, a druga, ona plava, simbolizira rijeku, život, mjesto stvaranja ovog dobrog grada i ljudi.

Upravo su ljudi ti koji su također dobili svoje mjesto na dresu. Narandžasta mreža simbolizira ljude, aktiviste, koji su nevjerovatnom brzinom udružili snage kako bi organizirali ovakav događaj i pokrenuli cijelu priču o kojoj danas priča svaki Konjičanin a čuje se i mnogo mnogo dalje.

Svoje mjesto na dresu imaju i potpisi proslavljenih bh. sportista Damira Džumhura, Mirze Teletovića i Amela Tuke, koji su na početku samog projekta prepoznali pravu priču i bez ikakvog razmišljana je podržali, pa im se i ovom prilikom zahvaljujemo.

To je priča oficijelnog dresa, skromna a u istu ruku prkosna, a ovaj dres će 6. jula ponosno zasijati na 400 trkača iz Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Švedske i Austrije i „Otići će u svijet“.

REGULISANJE SAOBRAĆAJA NA DAN TRKE

Na dan trke u periodu od 16 do 22 sata doći će do promjene u saobraćaju na području općine Konjic.

Desna strana obale Ćuprije bit će zatvorena od 16 do 22. Ulice Maršala Tita, Luka, Doljne Selo, Stara ćuprija, Zuke Džumhura, Tuščica i Trbića Polje bit će zatvorene od 19 do 21h, dok će magistralni put M17 biti zatvoren u prirodu od 19:20 do 20h.

Ovom prilikom molimo sve građane za strpljenje i razumijevanje jer jedan dan bez automobila je dan za čišći i sportski Konjic!

POKRETAČ IDEJE I KOORDINATOR PROJEKTA – MAHIR MUJIĆ:

„Konjic će u subotu biti domaćin velikom sportskom događaju koji je u isto vrijeme jako zahtjevan za organizaciju. U samom projektu na dan trke će biti preko 70 redara i 50 policajaca. Cilj je da Konjic bude pravi domaćin profesionalnim i rekreativnim trkačima koji dolaze i 7 zemalja.

Garantiramo trku na svjetskom nivou, od samog programa, dresova, medalja, nagrada za skoro 50 trkača i after party-a nakon trke.

Ovom prilikom pozivamo građane Konjica da izađu na ulice i bodre trkače, ako se nalaze na dionici trke neka osvježe trkače okrepom, muzikom ili lijepom rječju.

Veliko hvala medijima što pomažu ovom projektu, hvala ambasadorima, prijateljima i sponzorima trke bez kojih bi organizacija svakako bila teška. Također veliko hvala organizacionom odboru i Općini Konjic što je podržala ovaj projekat.“(Hayat / Foto: Promo)

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)