REAKCIJE: Agencija Prvi korak obratila se saopćenjem za javnost

REAKCIJE: Agencija Prvi korak obratila se saopćenjem za javnost Foto: FB stranica Razvojna agencija Prvi Korak

Na redakcijski e-mail zaprimili smo saopćenje za javnost Agencije Prvi korak, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

„Povodom vijesti „JEDAN GLAS konjički rafteri žele red i sigurnost - ogorčeni jednostranim postupcima općinske administracije“ koju ste objavili na portalu novikonjic.ba obraćamo Vam se sa zvaničnim saopštenjem kako bismo javnost informisali o svim aktivnostima koje su prethodile u cilju provođenja inicijative „Uspostavljanje sistema kontrole na rafting dionici rijeke Neretve“.

Općina Konjic i Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ d.o.o. su u skladu sa Strategijom razvoja Općine Konjic 2018-2027 i opredijeljenosti ka razvoju turizma pokrenuli inicijativu „Uspostavljanje sistema kontrole na rafting dionici rijeke Neretve“.

Cilj navedene inicijative jeste donošenje sistemskog rješenja kako bi se rafting usluga, kao jedna od najprepoznatljivih turističkih proizvoda, podigla na veći nivo.

Provođenjem ove inicijative bi se stavio fokus na obezbjeđenje sigurnosti i bezbjednosti turista na vodi, pitanjima u vezi sa odobrenjima za bavljenje ovom vrstom djelatnosti, kao i pitanja o stručnosti i obučenosti skipera koji upravljaju čamcima, te doprinijeti očuvanju i zaštiti rijeke Neretve kao javnog dobra općine Konjic od posljedica sportsko-rekreativnih aktivnosti na ovoj dionici.

U početnoj fazi inicijativa je okupila veliki broj zainteresovanih raftera koji su dali podršku ovoj inicijativi i imenovali radni tim od 5 članova koji su imali zadatak da zajedno sa Agencijom „PRVI KORAK“ pripreme nacrt odluke kojim bi se definisala ova oblast. Radni tim su sačinjavali: Samir Krivić, predsjednik, i članovi Sanjin Bubalo, Mirsad Trešnjo, Dino Nikšić i Eldin Gakić.

Imenovani radni tim je svoje sastanke održavao u prostorijama Agencije „ PRVI KORAK“ d.o.o., međutim, zbog neprisustva pojedinih članova i nepostojanja kvoruma ovaj tim nije dao željene rezultate.

Kao posljedica navedenog, Općina Konjic je imenovala radnu grupu za izradu nacrta navedene odluke u koju su uključeni i predstavnici raftera.

Na osnovu gore navedenog smatramo da građani općine Konjic zaslužuju da se sistemskim pristupom doprinese rješavanju nagomilanih problema koji prate ovu oblast već duži niz godina, bez obzira koje tijelo će biti imenovano i zaduženo za provođenje odluke kojom bi se definisala ova oblast.“ – navodi se u saopćenju kojeg potpisuje direktorica, Ajla Greda.

VEZANA VIJEST: http://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/6399-jedan-glas-konjicki-rafteri-zele-red-i-sigurnost-ogorceni-jednostranim-postupcima-opcinske-administracije

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)