Danas počinje Četvrta Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi u organizaciji UG “Zelena rijeka” Konjic

Danas počinje Četvrta Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi u organizaciji UG “Zelena rijeka” Konjic Foto: TripAdvisor

Udruženje građana “Zelena rijeka” iz Konjica, uz podršku Federalnig ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, te općine Konjic, organizira četvrtu po redu Raiffeisen MEDIA Regatu na Neretvi koja će se održati u Konjicu od 07. - 09. juna
2019. godine.

Za krajnji cilj održavanja ovogodišnje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi udruženje ističe promociju važnosti očuvanja prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije, te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce.

Regata je ove godine, uz pomoć sponzora i partnera, planirana kao trodnevni događaj, gdje će učesnici imati priliku da uživaju u različitim aktivnostima i obilascima. Pored toga planirano je i profesionalno uvezivanje i razmjena mišljenja u okviru Okruglog stola, čija će glavna tema biti “Kako povećati prihode od oglašavanja putem televizije i radija u BiH”.

U okviru regate su već napravljenje određene aktivnosti, i to čišćenje korita Neretve krajem aprila na prostoru od Glavatičeva do Džajića buka, na kojem je bilo preko 30 učesnika koji su uspješno pripremili teren za održavanje regate, ali i sačuvali zelenu ljepoticu za sve buduće generacije. U tu svrhu gosti i učesnici akcije čišćenja bili su i učenici OŠ “Hasan Kikić” iz Sarajeva koji su dali svoj doprinos očuvanju Neretve.

Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi je reakcija udruženja na potrebe zaštite okoliša i prirode, te se, kroz održavanje regate, planira skrenuti pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i educiranja o načinima očuvanja životne sredine, naročito vodenih površina.

Održavanje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Planirano je da učesnici ovog takmičenja budu predstavnici svih medija sa prostora Bosne i Hercegovine ali i regije, koji će se takmičiti u rafting spustu niz rijeku Neretvu. Zadatak takmičara je da što prije završe spust, na relaciji od Glavatičeva do Džajića buka (cca 18km vodene dužine). Predviđeno je da svakim čamcem upravlja posada od 6 članova (po dva predstavnika iz tri različita medija) sa profesionalnim skipperom, koji će biti zadužen za siguran spust i podršku takmičarima. Takmičari će imati priliku da posjete i Titov bunker, nezaobilaznu historijsku atrakciju i spomenik moderne umjetnosti, i to dan nakon same regate.

Za više informacija o samom događaju i udruženju posjetite web stranicu www.zelenarijeka.ba.

Zelenarijeka.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)