Printaj ovu stranu

Ove godine program priređen u Gradskoj džamiji: Otvorene 'Noći duhovnosti' u Konjicu

FOTO: Vehid Šišić, FB FOTO: Vehid Šišić, FB

Repertoar za više od pet stotina posjetilaca koncipiran je uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom - bez instrumentalne pratnje.

U povodu obilježavanja najodabranije noći "Lejletu-l-kadr" sinoć je otvorena manifestacija "Noći duhovnosti", koju Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic organizira od 2010.

Ove godine program je, zbog nestabilnih vremenskih prilika, priređen u Gradskoj džamiji u Konjicu.

Repertoar za više od pet stotina posjetilaca koncipiran je uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom - bez instrumentalne pratnje.

Uživali su uz stare poučne tekstove 'Ah ihvani merhaba', 'Ikre Ya Muhammed', 'Moga srca šeher' i dijelove zikra, te odlomke iz Kur’ana koje su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Na završnici programa obratio se glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić i govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur'ana, uz osvrt na aktualne problem današnjice, kako na globalnom planu tako i u našem okruženju, akcentirajući znanje i učenje kao imperativ za razvoj stabilne i zdrave ličnosti.

''Dovu na završnici programa proučio je hatib i imam Gradske džamije u Konjicu hafiz Ruhid ef. Nezier. Kulturno-umjetničko udruženje "Sejfullah" Konjic nastavit će 'Noći duhovnosti', uz različite kulturno-obrazovne programe, gostovanja i koncerte, a završnica tog projekta donijet će i ove godine novi singl pomenutog hora.

Ovaj projekt podržavaju Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a i općina Konjic - navodi organizator.

- Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/vjera/otvorene-noci-duhovnosti-u-konjicu/274929?fbclid=IwAR3ZSgai9s2ZzbP1Vrcc7WGCeTs9A0pLOLPXQjqQceRo35eVPuvXdVnhI1c

Fotografija Vehida Šišića.

Fotografija Vehida Šišića.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)