Ko krije istinu da Mostaru prijeti smrtonosni otrov?

Priča o problemima s muljem u postrojenjima novosagrađenog pročistača za tretman otpadnih voda u Mostaru, o čemu su iz Gradske uprave, nakon sastanka s predstavnicima Svjetske banke, prošle sedmice medijima odaslane šture informacije, jučer je dobila sasvim drugu dimenziju.

Šta traže

Dok su iz Gradske uprave obznanili tek da će im u vezi sa zbrinjavanjem mulja na pročistaču pomoć pružiti eksperti Svjetske banke, na površinu su isplivale informacije o tome da se u tom mulju nalazi izuzetno velika količina otrovnih supstanci, među kojima prednjači opasni, kancerogeni otrov piralen.

Ustvrdili su to jučer na pres-konferenciji Marin Bago i Husein Oručević iz Mreže NVO „Naše društvo“. Za razliku od Banje Luke, u kojoj se u vezi s opasnim piralenom, kako su naveli, digla cijela javnost, u Mostaru se te šokantne informacije, rekli su, kriju od građana.

- Porazno je da nam prešućuju informacije o otrovima koji kolaju našom kanalizacijom i koji se talože u tom mulju i da niko ne zna koliko je tih otrova u Neretvi, u zraku i u zemlji. Ništa ne znamo i moguće je da smo poprilično otrovani - kazao je Bago.

Oručević je naveo da su tu zastrašujuću informaciju dobili prije četiri dana te je pozvao nadležne da se hitno uključe u rješavanje ovog problema.

- Mi u Mostaru imamo ekološku bombu! Apeliramo na Vladu HNK, ali i Federalnu vladu, da se uključe u ovaj problem i da utvrde mogu li te toksične materije biti razlog drastičnog povećanja kancerogenih oboljenja - naglasio je Oručević.

Hoće ostavke

Situacija je, dodao je on, toliko alarmantna da se ne preporučuje ulazak u krug postrojenja. Također, iz Mreže su zatražili neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta „Vodovoda“ te rukovodstva Postrojenja za prečišćavanje, a rečeno je i da će o svemu obavijestiti Kantonalno tužilaštvo.

Iz Grada i „Vodovoda“ prebacuju odgovornost jedni na druge

Iako smo komentar u vezi s ovim slučajem pokušali dobiti od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, u tome nismo uspjeli, jer on nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Njegova glavna savjetnica Radmila Komadina kazala je da je već dva dana službeno u Sarajevu, uputivši nas da informacije o svemu potražimo u „Vodovodu“, jer „oni imaju laboratoriju i vrše mjerenja“.

No, direktor „Vodovoda“ Mirsad Mili Huseinagić rekao nam je sljedeće:

- „Vodovod“ vrši privremeno upravljanje do 1. juna. Investitor i vlasnik postrojenja je Grad Mostar i molim vas da odgovore potražite od njih.

Avaz.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)