Saopštenje za javnost: SBB oštro osuđuje Dodikov atak na oružane snage i mir u zemlji

Saopštenje za javnost: SBB oštro osuđuje Dodikov atak na oružane snage i mir u zemlji Foto: SBB.ba

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) današnji poziv člana Predsjedništva BiH Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijkog puka Oružanih snaga BiH da slijedeće godine, umjesto svojih, obuku uniforme tzv. Vojske RS, smatra nedvosmislenim političkim udarom na Oružane snage BiH kao ključni garant mira u Bosni i Hercegovini. Oživljavanje ratnih simbola oživljava i sjećanje na stradanja, podstiče strah i reakciju druguh strana, narušava mir i sigurnost u zemlji, te izgrađeno povjerenje među narodima, pa se s pravom pitamo za čiji interes ovaj i slični istupi nosilaca najviših funkcija u državi pokušavaju rušiti ono što je izgrađeno?!


Svjestan da su upravo Oružane snage BiH uspješna integrativna snaga države Bosne i Hercegovine, da su uspješan primjer reforme i međusobne saradnje, čak i učešća u međunarodnim mirovnim misijama, Milorad Dodik sumanutim i krajnje opasnim pozivom stvari pokušava vratiti u ratno doba. Umjesto modernizacije Oružanih snaga, poboljšanja tehničkih i drugih kapaciteta, te standarda vojnika i drugih uposlenih u sektoru odbrane, ovakvi neodgovorni istupi unose poseban nemir i dodatno usložnjavaju sigurnosnu i političku situaciju u zemlji.


Budućnost Oružanih snaga BiH zasigurno nije u rasparčavanju i vraćanju na ratne simbole, staze i ciljeve, već na osnaživanju, modernizaciji i integraciji u NATO savez, što je zakonska obaveza i članova Predsjedništva BiH.

ocijeni
(0 glasova)