Printaj ovu stranu

Osnivajući Dan mira (21.9.), UN ima za cilj postizanje mira u svijetu

Foto: Google Foto: Google

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. septembar proglašava Međunarodnim danom mira,

usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja ''kako bi Ujedinjene nacije, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine''.

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se "Mirovno zvono" u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše "Dug život apsolutnom svjetskom miru".

Pojedinci nose i značke sa bijelim golubicama u znak poštovanja prema Međunarodnom danu mira.

Ujedinjene nacije pozivaju sve narode i časne ljude da prekidom neprijateljstva, kao i da na druge načine, obilježe ovaj dan, kroz edukaciju i osvješćivanje javnosti o pitanjima od važnosti za mir.

Bosna i Hercegovina izrazila je opredjeljenje da će u skladu s mogućnostima i raspoloživim resursima, pružiti doprinos UN-u, OSCE-u, EU i NATO-u, kao vodećim kolektivnim sigurnosnim organizacijama, u njihovim nastojanjima za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti na globalnom planu.

U međunarodnim odnosima, aktivnosti Bosne i Hercegovine zasnivaju se na principima koje su sadržane u Povelji UN-a, završnom aktu iz Helsinkija i ostalim dokumentima OSCE-a te na općeprihvaćenim principima međunarodnog prava.

Mirsad Čukle/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)