POČETAK U 6 SATI: SDP Konjic poziva građane na Prvomajski uranak na Vrtaljici

U srijedu, 1. maja u šest sati, na Vrtaljici se ponovo okupljaju brojni Konjičani i Konjičanke, koji će uz prvomajski uranak, pjesmu, druženje, grah, kafu i čaj obilježiti Prvi maj, nekada najveći radnički praznik.

"OO SDP Konjic poziva svoje članove, simpatizere i građane da nam se pridruže na tradicionalnom Prvomajskom uranku na Vrtaljici. Polazak je planiran u 6 h ispred Doma izviđača, a porciju graha ove godine obezbjedila je naša organizacija. Svi ste dobrodošli!" - saopćeno je iz SDP Konjic.
Širom svijeta obilježava se Međunarodni praznik rada - Prvi maj, ustanovljen u znak sjećanja na 1. maj 1886., kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da se od 1890. godine – Prvog maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere. Praznik rada je tokom dugog poslijeratnog perioda, najmasovnije obilježavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

I ove godine očekuje se da predstavnici Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ zajedno sa „Udruženjem antifašista Konjica '41.-'45./'92.-'95.“ i OOSDP Konjic nastave tradiciju.

Novinari portala Novikonjic.ba će pratiti ovaj događaj i po treći put obilježiti tradiciju Prvomajskog uranka na Vrtaljici.

Fotografija SDP Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)