ŠPAGO: ZAVRŠIMO KONSTITUISANJE SKUPŠTINE HNK

Mostar -- "Pozivam kolege iz HDZ BiH da završimo konstituisanje Skupštine i uspostavimo Kolegij Skupštine HNK, kako bi smo mogli zakazivati sjednice i raditi posao zbog kojeg su nas građani izabrali" - naveo je u pisanoj izjavi za portal StarMo zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerif Špago, nakon što je u, kako tvrdi "nekim medijima bliskim HDZ-u izneseno da on "blokira uspostavu vlasti u HNK, jer ne saziva sjednicu Skupštine HNK".


“Ja sam trenutno zamjenik predsjedavajućeg Skupštine predložen ispred Kluba poslanika Bošnjaka, a ne predsjedavajući kako me pokušavaju predstaviti u javnosti, sa istim ovlaštenjima koje ima i g. Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg, kojeg je predložio Klub poslanika Hrvata.

Kao što je poznato, zamjenik predsjedavajućeg ispred Kluba poslanika Srba nije predložen, jer navedeni Klub nema jedinstven stav, a odredbe Ustava FBiH definišu da mimo Kluba naroda u Skupštini ne može niko predložiti kandidata za zamjenika Predsjedavajućeg.

Poslovnikom Skupštine HNK je regulisano da je pravo i dužnost predsjedavajućeg sazivanje i vođenje sjednica Skupštine, izuzev kada je predsjedavajući spriječen ili odbije sazvati sjednicu po zahtjevu 1/3 poslanika.

Imajući u vidu da predsjedavajući Skupštine još nije izabran, a biraju ga zamjenici između sebe, što nije uslovljeno da li su izabrana sva tri zamjenika, onda je jasno da su natpisi pojedinih medija zamjena teza o nesazivanju sjednice Skupštine i blokiranju uspostave vlasti.

Jedan dan blokira SDP i g-đa Saradžić, drugi dan SDA i ja, sutra neko drugi" - stoji u pisanoj izjavi Šerifa Špage za portal StarMo.(StarMo)

ocijeni
(0 glasova)