OV Konjic: Usvojen Program rada za 2019. – u pripremi nacrt Odluke o organizaciji MZ

FOTO: Radio Konjic, FB FOTO: Radio Konjic, FB

Na 14. sjednici OV Konjic održanoj, 27. februara u materijalima vijećnicima dostavljen je dopis NVO VIPK kojim se traži održavanje tematske sjednice po pitanju ne/rada mjesnih zajednica i neformiranju istih na području općine Konjic.

Diskusiju oko Programa rada OV Konjic započeo je vijećnik Ibro Hero (SDP) s prijedlogom - da se u roku od 6 mjeseci završi sa ovom problematikom. Odgovorila je sekretar OV Konjic, Mirsada Šoro koja je informisala, da je usvojen zaključak Kolegija OV Konjic, koji je inicirao Nedžad Maksumić (SDA), da služba za zajedničke i stručne poslove u roku od 10 dana pripremi nacrt Odluke o organizaciji MZ na području općine Konjic i da će se sazvati Kolegij OV i onda se uputiti u proceduru za Općinsko vijeće.

Podsjećamo, u šest mjesnih zajednica (CENTAR, STARI GRAD, SPILJANI, NERETVICA, GLAVATIČEVO, PODORAŠAC) nisu provedeni izbori za imenovanje novih Savjeta MZ i predsjednika istih.

U toku prošle godine mandat imenovanih savjeta i predsjednika MZ istekao je za tri mjesne zajednice (Džepi, Bjelimići i Bijela), dok za šest mjesnih zajednica (Trešanica, Jasenik Novo Naselje, Bradina, Lisičići, Grabovci) mandate ističe u 2019. godini.

Činjenično stanje ukazuje, da navedene mjesne zajednice ne funkcionišu i da je prekršen član 69. Statuta općine Konjic (..“Izbori za članove Savjeta mjesne zajednice održavaju se u svim mjesnim zajednicama i to najkasnije šest mjeseci nakon izbora za Općinsko vijeće. Mandat članova Savjeta mjesne zajednice traje četiri godine.”)

Agilni konjički volonteri postavili su pitanja lokalnom parlamentu o tome ko daje uopće mišljenja o strateškim dokumentima, posebno finansijskim te da li iste usvajaju neovlaštene osobe u ime neformiranih savjeta mjesnih zajednica. Apostrofirali su na slab odziv građana na javne rasprave koje se provode u neadekvatnom radnom terminu

U interesu javnosti portal će nastaviti pratiti smjer aktivnosti u reformi mjesnih zajednica na području općine Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)