250 MLADIH LJUDI ZA (NAJ)BOLJE ZAJEDNICE: Omladinske banke i aktivizam mladih se šire Bosnom i Hercegovinom

U petak 22. februara, Fondacija Mozaik je u Sarajevu organizovala trodnevni trening za članove i partnere odbora Omladinskih banaka u Bosni i Hercegovini, pod nazivom ,,NAJBOLJI MLADI ZA (NAJ)BOLJU ZAJEDNICU’’. Treningu je prisustvovalo 250 delegata, među kojima su bili članovi i članice odbora, te predstavnici opština/općina i gradova.

Kroz učešće u treningu mladi su imali priliku da se upoznaju sa različitim temama iz oblasti ekonomije i društvene pravde, te je u tu svrhu organizovano pet radionica koje su vodili stručnjaci iz navedenih oblasti.

Program Omladinske banke u BiH ima za cilj da osnaži mlade ljude i potakne ih da aktivno doprinesu razvoju svoje zajednice i rješavanju aktuelnih problema kroz pisanje projekata. Ovaj program, uz finansijsku podršku bespovratnim novčanim sredstvima, pruža i mentorstvo pri pisanju i realizaciji projekata.

Članovi odbora Omladinske banke Konjic su također imali čast da prisustvuju ovom velikom događaju, na kojem su, između ostalog, planirali promociju prvog javnog poziva za projekte neformalnih grupa u ovoj godini.

,,Ovim putem želim da pozovem mlade iz naše Opštine da i ove godine, uz našu podršku, urade nešto za sebe i svoju zajednicu. Samo trudom i radom možemo doprinijeti stvaranju boljih uslova za mlade. Stoga odbor Omladinske banke čeka na nove ideje, projekte, a od ove godine i mikrobiznise’’, poručila je koordinatorica odbora Omladinske banke Konjic, Adisa Salčin.

Javni poziv počinje 5. marta, a na njega mogu da apliciraju svi mladi između 17 i 35 godina starosti, koji žele da realizuju projekat ili pokrenu svoj biznis na području opštine Konjic. Informacije o trajanju javnog poziva, ali i drugim detaljima vezanim za isti, bit će dostupne od 5. marta.

Omladinska banka Konjic / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)