MIRSAD ČUKLE Februar/Veljača u Konjicu 2019-te (za Džafera M. iz Berlina)

Snijeg je padao krajem januara, pa je početkom veljače grad bio sav u bijelom.

Bilo je i leda i lomova, i čišćenja snijega, a danas, šestog dana drugog mjeseca grad je bez snijega, ostao je pijesak po cesti, za vozače opasan skoro kao i led.

Dani su prohladni, vjetroviti, bilo je i kiše, a Neretva mutna i nadošla.Konjic je postao grad bez šetača, ostalo je još 20-ak zaljubljenika u šetnju gradom, koja je nekad bila stari gradski običaj. Snijeg je ipak blizu grada, zadržao se na Paklini, Turiji, Ljubini, Prenju...

Na displeju kod benzinske pumpe „TMK“ u 17,21 piše da je temperatura plus 3 stepena. Metalna ograda prema Neretvi na Beginom viru, pokidana je u dužini od oko 10 metara. Tako stoji više od pola godine, od kada su je srušili mladići koji su autom sletjeli u Neretvu. Na suprotnoj strani Neretve, na drveću stoji 10-ak čaplji (tanke duge noge, manje su od roda). U gradu su otvorene 2-3 nove frizerske radnje, kao i nove kladionice, više kuća se prodaje, a poslovni prostori nude se na iznajmljivanje.

U gradu se najviše priča o potrazi za Gačić Edinom (43), koji je 4.2. ubio Sauda Sultanića (39), koji je sahranjen jučer u Podorašcu. Za dvostruko ubistvo Gačić je bio osuđen na 20 godina zatvora, dio kazne je odslužio i izvršio treće ubistvo.

Osim planinara i JKP „Standard“, niko u gradu nema zvaničnu oglasnu tablu, nego se plakate lijepe gdje god ko želi. Urednije od ostalih zalijepljeni su oglasi o upisu u Muzički centar E & M, koji postoji već 20 godina. Nastava se izvodi nedjeljom od 11 sati, a centar polaznicima garantuje uspješnu obuku na gitari, sintisajzeru-klaviru i solo pjevanju, piše na oglasima, uz navedeni kontakt telefon 061/542-601.

Čitaoci portala javljaju nam se sa svih kontinenata i svih gradova svijeta. Javio se tako i Džafer Mujić koji 49 godina živi u Berlinu. Džafer pohvaljuje portal i posebnu ovu rubriku iz koje, kaže, vidi sve novosti u gradu.Džafer je prije 50 godina završio Mašinsku tehničku školu u Konjicu i 29.6. želi da organiizuje susret generacije. Portal je u službi čitalaca i objavljuje imena učenika koji bi se trebali javiti Džaferu na telefon 0049 15776122983.

Generaciju MTŠ-a, koja je diplome primila 15.5.1969.godine od razrednika Lukić Zvonimira, čine: Alagić Nedžad, Andrić Andrija, Ćećez Marko, Dautbegović Šefik, Dimitrov Vlado, Džumhur Osman,Gadžo Alija, Gagula Ešref, Galić Mirko, Hadžović Sead, Hadžiosmanović Senadin, Jamaković Safet, Ljoljo Andrija, Magazin Zoran, Marković Milivoje, Mujić Džafer, Prpić Ljerka , Ružić Slavko, Šušić Ilija, Zahirović Ibrahim, Zahirović Jusuf, Živković Pero, Živković Zlata, Žuža Grujo, Avramović Boro.

Mirsad Čukle

ocijeni
(1 glas)