RUKOMET - Danas starta svjetsko prvenstvo za rukometaše

Francuzi za Mrkonju prvi favoriti

Utakmicama Njemačka – Koreja u Berlinu, te Danska – Čile u Herningu, u četvrtak 10. januara počnije svjetsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. Pored Berlina i Herninga prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada – Munchenu, Kolnu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu. Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima.

Proslavljeni bh. rukometaš i nekadašnji selektor reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja kazao je da su po njemu Francuzi i na ovom SP prvi pretedenti za titulu:

  • Ne samo što su aktuelni svjetski prvaci, već što imaju kontinuitet igara,mada je i kod njih došlo do promjena u igračkom kadru. Karabatić vjerovantno neće igrati , ali to ništa ne bi trebalo značiti u jednoj tako kvalitetnoj ekipi. Često se dešava kada ne nastupa najbolji igrač, da čitava ekipa odreaguje pozitivno, tako da igrači koji su do sada bili u sjeni pruže znatno više od svojih mogućnosti, rekao je Mrkonja.

Pored Francuza , Mrkonja u favorite ubraja domaćine Njemačku i Dansku, najviše zbog domaćinstva, ali i kvaliteta i iskustva, Španija je također u krugu favorita. Po njemu od zemalja iz regiona Hrvatska će biti jedan od ozbiljnijih takmaca na SP, iza njih su Makedonci koji bi trebali proći prvi krug, dok Srbija ima tešku grupu i za njih će biti uspjeh ako uđu u drugi krug.

Grupe na 26. SP u Njemačkoj i Danskoj:

A-grupa: Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija,Brazil i Koreja.

B-grupa: Španija , Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan.

C-grupa: Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija.

D-grupa: Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola.

Po tri njabolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu formirat će dvije nove grupe, a susreti se igraju u Kolnu i Herningu. Polufinalni mečevi će se igrati 5. januara u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. januara u Herningu.

Francuska je sa šest naslova najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima, Švedska ima četiri zlata kao i Rumunija, dok Njemačaka ima tri zlata.

Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)