FUDBAL - Real Madrid klupski prvak svijeta: Prvaci Evrope u finalu bolji od Al Aina

FOTO: Google FOTO: Google

Ekipa Real Madrida po treći put uzastopno osvojila je Svjetsko klupsko prvenstvo.

U finalnoj utakmici 15. Svjetskog prvenstva, koja je je igrana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Real je pobijedio domaći Al Ain rezultatom 4:1.

Igrači „Kraljevskog kluba“ od samog početka krenuli su žestoko, stvarali šanse da bi u 14 minuti najbolji fudbaler svijeta za 2108. godinu Luka Modrć lijepim šutem sa 18 metara doveo Real u vodstvo. U 60 minuti Ljorente je volej udracem povećao na 2:0, potom je u 79 minuti Ramos kapiten Real Madrida u svojoj 800. utakmici povećao na 3:0. Počasni gol za Al Ain postigao je Šiotani u 86 minuti kada je udarcem glavom zatresao mrežu „Kraljevskog kluba“. Konačnih 4:1 postavio je Jahia Nader koji je u prvoj minuti sudijske nadoknade vremena postigao autogol. Ovo je za Real Madrid čevrta titula klupskog prvaka svijeta u ovom formatu, pa je tako i u ovom takmičenju najtrofejniji klub svijeta, uz 13 titula prvaka Evrope, gdje je također klub iz Madrida ubjedljivo najtrofeniji.

Pobjedom španskog predstavnika nastavljena je serija evropskih timova , kojima je ovo šesti put uzastopno da osvjaju ovo takmičenje. Van Starog kontinenta titulu je posljednji puta osvojila ekipa Korintijans iz Brazila koja je pobjedila Čelzi rezultatom 1:0.

U takmici za treće mjesto prvak Južne Amerike River Plejt iz Argentine savladao je japansku Kašimu prvaka Azije rezultatom 4:0 golovima Zukulina u 24, Martineza u 73, Bore u 89 i još jednim golom Martineza u 3 minuti sudijske nadoknade.

Enver Nimanović

ocijeni
(2 glasova)