Printaj ovu stranu

Radnici Granita su se izborili za firmu, ali...

Foto: Google Foto: Google

Godine štrajkova su iza radnika jablaničkog Granita. Iako su se izborili za svoju firmu, Granit je i dalje u stečaju, bez mogućnosti normalnog poslovanja. Dvjesto trideset radnika nekad uspješne firme prima minimalnu platu i nada se većem razumijevanju nadležnih vlasti.


Jablanički Granit već godinama je u stečaju koji onemogućava normalno poslovanje ove perspektivne firme. Čeka se na presudu Suda BiH ortačkoj grupi koju se tereti za osam godina organizovanog privrednog kriminala u Granitu. Nakon presude se može pristupiti procesima koji bi vodili do stabilizacije firme, prenosi federalna.ba.

"Prema zakonu, kao firma u stečaju, ne možemo izići ni na jedan tender da dobijemo posao nego posrednik prema privatniku. Moramo tako tražiti poslove preko privatnika jer ne možemo direktno učestvovati na tenderu", ističe Vahid Šehić, radnik Granita.

Radnici Granita nadaju se i konkretnim mjerama pomoći u vidu finansijskih sredstava za uplatu zaostataka, poreza i doprinosa za 50 njihovih radnika koji su stekli uslove za penziju.

"Stečajni upravnik je rekao da mi za to novaca nemamo, zato apelujem na Federalnu i Kantonalnu vladu, ko god može da pomogne da te ljude pošaljemo u penziju", poručuje Mensud Ćosić, predsjednik Sindikalne organizacije Granit Jablanica.

Značaj ove firme za Jablanicu je ogroman. Brojni smatraju kako lokalna zajednica treba pokazati veću odgovornost i pomoći 230 radnika Granita koji godinama rade za minimalnu platu. Uz bolje razumijevanje vlasti firma može biti oporavljena.

"Proizvod Granita iz Jablanice je jako kvalitetan, može se plasirati. Međutim, moraju se riješiti problemi radnika na način da se prvo uplate doprinosi za radnike koji trebaju otići u penziju, nakon toga praviti određene reorganizacije", navodi Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Premda su se radnici Granita višegodišnjim mukotrpnim štrajkovima i protestima uspjeli izboriti za svoju firmu, put do ozdravljenja je dugačak. Prvi korak vide u nadolazećoj presudi za ortačku grupu. U međuvremenu, trebat će im sva pomoć koju naša država može pružiti kako bi, i dalje perspektivnu firmu s traženim proizvodom i bogatim rezervama sirovine, postavili na staze stare slave.

Preuzeto sa: starMo.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)