U znak zahvalnosti za pomoć prije 25 godina: Bh. izbjeglice poklanjaju Danskoj stećak

Pozivnica za otvaranje upućena i danskoj prestolonasljednici Mari.

Nakon Australije, Danska će biti druga zemlja u svijetu, izvan prostora bivše Jugoslavije, koja će imati postavljenu repliku stećka, kulturno-historijskog i nacionalnog blaga BiH, kazao je Meho Selman, jedan od predstavnika bh. građana u toj zemlji.

Stećak će biti postavljen 24. novembra u gradskom parku u gradu Odense povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Ideja poklanjanja stećka Danskoj potekla je od bh. građana okupljenih oko „BH Radio – Odense“ i Udruženja Bošnjaka logoraša Odense. Time, zapravo, žele zahvaliti ovoj državi i Dancima na iskazanoj pomoći prilikom dolaska bh. ratnih izbjeglica prije 25 godina.

- Prema bh. izbjeglicama njihov je odnos bio vrlo korektan i human, naročito prije 25 godina, kada smo stigli. Iako nismo poznavali danski jezik i tradiciju, mogli smo osjetiti njihovu volju da se osjećamo sigurno od strašnih ratnih razaranja u BiH. Mnogi bh. građani vremenom su se snašli i danas su ljudi s uglednim zanimanjima, posebno druga generacija bh. izbjeglica, koja je rođena ovdje – istakao je Selman.

Dodao je da su Danci pozitivno prihvatili ideju postavljanja stećka, koji će biti prvi u zapadnoj Evropi.

Na ceremoniji postavke stećka, koji je djelo bh. umjetnika Adisa Eliasa Fejzića, obratit će se čelnici gradske vlasti Odense, predstavnici danskog parlamenta, prva ambasadorica BiH u Danskoj Lamija Tanović, novoimenovani ambasador BiH u Danskoj Emir Poljo, a pozivnica je upućena i danskoj prestolonasljednici Mari (Mary).

Avaz.ba-novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)