OV Konjic: Vijećnik Ibro Hero (SDP) zatražio zaštitu pronađene biste narodnog heroja Maksima Kujundžića

Na nedavno održanoj 12. sjednici OV Konjic, vijećnik SDP-a, Ibro Hero podnio je inicijativu vezano za zaštitu i obavezu čuvanja kulturno-historijskih spomenika, odnosno pronađene biste narodnog heroja Maksima Kujundžića.

U daljem tekstu prenosimo izvorni tekst predmetne inicijative:

Vijećnička Inicijativa –

Zaštita i obaveza očuvanja kulturno historijskih spomenika (bista Maksima Kujundžića)

Poštovani,

U skladu sa STATUTOM općine Konjic i POSLOVNIKOM o radu Općinskog vijeća, podnosim Inicijativu: Odlukom općinskog vijeća, na narednoj (13) trinaestoj sjednici Općinskog vijeća zadužiti sve nadležne službe u općini Konjic kako bi navedena inicijativa bila u potpunosti i realizovana.

Pravno i zakonsko uporište za navedenu inicijativu proizilazi kroz nadležnosti i obaveze Općinskog vijeća i načelnika općine u segmentu upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Konjic.

Shodno Statutu općine Konjic, Član 16, u što kraćem vremenskom periodu izvršiti sve pripremne radnje koje su neophodne kako bi se bista Maksima Kujundžićavratila na postojeće postolje pored zgrade Društvenog Doma u Konjicu.

Obrazloženje;

Kujundžićeva bista, srušena je te nasilno odvojena od njenog postolja, devedesetih godina prošlog vijeka.

Dana, 22.10.2018. godine, prilikom mašinskih radova na čišćenju korita rijeke Neretve, preko puta zgrade Tehničkog pregleda u naselju Kolonija, pronađena je bista narodnog heroja a koja je sve do 1992. godine bila postavljena ispred Društvenog doma u Konjicu, o čemu i danas svjedoči postolje bez biste.

U međuvremenu, Igrom slučaja, navedena bista našla se u rukama nekolicine građana grada Konjica, odnosno, prema pisanju medija, bista se trenutno nalazi kod gospodina Macić Harisa.

Prema raspoloživim podacima na navedenoj bisti primjetna su površinska oštećenja na donjem dijelu te vrhu kape. U svakom slučaju, sve navedene radnje bit će predmet obrade i adekvatne sanacije od strane određenih stručnih timova.

Dodatno obrazloženje:

Ko je bio Maksim Kujundžić?

Maksim Kujundžić rođen je 1923. godine u mjestu Čelebići, opština Konjic. U Narodnooslobodilačku borbu stupio je sa osamnaest godina, 1941. godine te ubrzo postao istaknuti borac i domoljub u borbi protiv fašizma i domaćih izdajnika. Svoj životni put okončao je Maksim Kujundžić, u novembru mjesecu, 1944. godine, u mjestu Zaborani kod Nevesinja. Zbog istaknutih zasluga u toku II Svjetskog rata, proglašen je Narodnim herojem, 20. decembra 1951. godine.

Poštovani, ove godine Bosna i Hercegovina obilježava jedan veliki datum, 75 godina ZAVNOBIH-a, Prvog zasjedanja Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Narodnog oslobođenja BiH. Tada je donešena historijska odluka, BiH je postala samostalna Federativna jedinica u tadašnjoj FNRJ, čime su udareni temelji državnosti BiH.

I shodno tome, smatrajući da je naša dužnost i obaveza da njegujemo vrijednosti antifašizma, duboko utkanog u temelje državnosti naše zemlje, u ime grupe građana i u svoje lično ime, podnosim inicijativu za ponovno postavljanje biste narodnog heroja Maksima Kujundžića, na mjesto gdje je bila svih godina do njenog uklanjanja.

Vraćanjem biste možemo se odužiti za njegovo herojsko djelo i pokazati da Opština Konjic baštini vrijednosti antifašizma, koje su upisane i u Povelju Evropske Unije.

Također, u skladu sa Statutom Općinskog vijeća Konjic, Član 32, smatram da navedena problematika mora biti predmet interesovanja svakog vijećnika ali i građanina u općini Konjic. Shodno tome, ostaje nada da će, na narednoj sjednici Općinskog vijeća Konjic, ova inicijativa i biti realizovana, u pozitivnom smislu riječi.

Molim nadležne da daju saglasnost i pomognu da se ova inicijativa građana i ostvari.

S poštovanjem,

Vijećnik SDP –a u Općinskom vijeću Konjic: Ibro Hero."

VEZANA VIJEST: http://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/5345-konjic-bista-narodnog-heroja-maksima-kujundzica-nakon-vise-od-dvadeset-godina-pronadena-u-neretvi

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)