KONJIC: Održana Mala škola novinarstva

FOTO, NOVIKONJIC.BA FOTO, NOVIKONJIC.BA

U Konjicu je održana “Mala škola novinarstva” za 15 polaznika koji su željeli naučiti nešto više o novinarstvu.

“Polaznici škole imali su priliku da se teoretski i praktično upoznaju sa osnovama pisanja novinarskog teksta, učili su prepoznati lažne vijesti u on-line medijima, educirali se o osnovama intervjua te savladali profesionalnu upotrebu diktafona. Svi oni će dobiti i certifikate sa ove edukacije. Koristim priliku da se zahvalim našim edukatorima na nesebičnom prenošenju znanja na mlade ljude od kojih ćemo u narednom periodu imati nove dopisnike portala Novikonjic.ba, ali i saradnike drugih medija iz Konjica.” – kazala je koordinatorica projekta, Semira Jablić.

Jedan od polaznika škole bio je i srednjoškolac, Arnes Arnaut koji je kazao da su teme bile interesantne, da je ovo bila prilika za mali uvid u znanje ljudi koje poštuješ te da mu se sviđa što će imati priliku da piše za Novikonjic.ba.

“Organizacija je za svu pohvalu, sve je proteklo kako sam i očekivala. Upoznala sam nove prijatelje i nadam se da će se ova škola realizovati i narednih godina kako bi učestvovalo što više mladih ljudi, koji će steći nova znanja kao što sam i ja sama. Smatram da su predavači bili odlični te da smo dosta naučili i jedina zamjerka je to što mi je kratko trajalo, ali tako je to sa lijepim stvarima. – kazala je Azemina Isenović, polaznica škole.

Predavači na radionicama bili su: Sanela Muhibić sa temom “Prepoznavanje lažnih vijesti u on-line medijima“, Mirsad Čukle koji je govorio o “Osnovama pisanja novinarskog teksta”, dok je Vanja Šunjić prezentovala “Osnove profesionalnog intervjua”. Medin Jusufović upoznao je prisutne sa “Osnovama rukovanja profesionalnim snimačem zvuka”.

Na kraju škole polaznici su odabrali predavača koji će im biti mentori u realizaciji uradaka koje će polaznici objaviti na portalu Novikonjic.ba.

Mala škola novinarstva finansijski je podržana kroz Program Omladinske banke Konjic i općine Konjic u iznosu od 630 KM. Partneri u projektu bili su portal Novikonjic.ba, Melody Art Caffe i Udruženje “Volonteri i prijatelji konjičke regije” čiji je predsjednik Adis Muhibić kratko izjavio da je posebno ponosan na činjenicu da godinama rade s mladim ljudima, gdje svakim novim projektom jačaju njihovo neformalno obrazovanje koje ne mogu sticati redovnim školovanjem.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)