Ne mogu državu voditi oni koji su toliko dugo u političkim foteljama da su dobili žuljeve na zadnjicama

Na večerašnjim predizbornim skupovima SBB-a u Jablanici i Konjicu vladalo je ogromno interesiranje.

Više stotina građana u dvorani Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici došlo je da pozdravi predsjednika SBB-a i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudina Radončića. U Konjicu je, također, vladala pobjednička atmosfera.

Govoreći u Jablanici, Radončić je prokomentirao vječite budžetlije koji nisu dana proveli u realnom sektoru, nego su neki od njih sa 25 godina ušli u parlamentarne klupe.

- Misija SBB-a je da od BiH napravimo uspješnu, bogatu, evropsku državu. Ne mogu državu voditi oni koji su cijeli život foteljaši. Toliko su dugo u foteljama da su dobili žuljeve na zadnjicama. Ne znaju oni šta znači ne spavati jednu ili deset noći, hoće li uposlenik primiti plaću, je li vaš proizvod konkurentan na tržištu - dodao je Radončić.

Na skupu u Konjicu, Radončić je govorio o tri zakona na kojima će SBB insistirati ako bude kičma nove vlasti.

- Što se tiče zakona o porijeklu imovine, on je bio na Domu naroda. Svaki političar morat će objasniti kako je došao do imovine. Drugi zakon na kojem ćemo raditi je zakon o lustraciji. BiH je jedina postsocijalistička zemlja koja nema ovakav zakon, da se označe ljudi koji su radili za komunističke tajne službe, dakle kršili ljudska prava. Mnogo se u medijima priča ko je radio za Udbom, KOS-om. Da se jednom prebrojimo za sva vremena. Usvojit ćemo takav zakon i lako utvrditi je li neko radio za KOS ili nije. Treći zakon na kojem ćemo raditi je takozvani Makronov zakon. U velikoj Francuskoj predložen je zakon da svako od visokih funkcionira koji zaposli brata, sestru, daidžića, tetića, rođaka može dobiti i do tri godine zatvora zbog te zloupotrebe. Kod nas, ako bi se retroaktivno proveo takav zakon, bilo bi funkcionera koji bi dobili po 500, 600 godina robije, jer su u državne institucije zaposlili stotine svojih rođaka – rekao je Radončić.

Inače, u Jablanici i Konjicu predstavljeni su svi kandidati za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Parlament Federacije BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, a govorili su Adisa Omerbegović-Arapović, Faruk Ćupina, Anel Kljako, Samira Gorančić, Osman Macić, Šejla Malović, Minela Turkić, Emrudin Bešić, Nermina Frenjo, Ermin Hondo, Senid Balić i Senad Golubić." - saopćeno je iz SBB BiH.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)