DVOSTRUKI ARŠINI: Nezavisni portal Novikonjic.ba da bi informisao javnost mora platiti informaciju o radu OV Konjic

Na sutrašnjoj 11. sjednici Općinskog vijeća Konjic bit će razmatran i Izvještaj Komisije za statutarna pitanja i propise koji se odnosi na autentično tumačenje član 163. stav 1. Poslovnika o radu OV Konjic.

Naime, Komisija je protumačila, da se predmetni član odnosi na pristup informacijama po Zakonu o slobodi pristupa informacijama FBiH, a da je dostavljanje materijala regulisano članom 59. predmetnog Poslovnika, gdje se navodi “da se pozivi za sjednicu OV upućuju najmanje sedam dana prije održavanja sjednice vijećnicima, općinskom načelniku, rukovodiocima općinskih službi i ostalim učesnicima sjednice, skupa sa prijedlogom dnevnog reda i materijalima po pojedinim tačkama dnevnog reda.”

Prevedeno, lokalni mediji portal Novikonjic.ba i Radio Konjic nemaju isti tretman kod lokalne vlasti i na sceni su dvostruki aršini.

Podsjećamo, Ibro Halilović, predsjednik OV Konjic, u svom odgovoru iz aprila 2017. godine (zbog kojeg je i zatraženo autentično tumačenje) kao sredstvo javnog informisanja kojem se dostavljaju materijali za sjednice OV Konjic “dodao” je i Radio Konjic.

Prema tumačenju ove Komisije (u praksi) portal bi se trebao svaki put pozvati na Zakon o slobodi pristupa informacijama, čekati 15 dana i platiti umnožavanje materijala, odnosno informacije koju će plasirati javnosti, dok Radio Konjic zaprima uredno i kovertirano sve materijale.

Iako nas je Halilović uputio na web stranicu općine možemo konstatovati, da se zapisnici sa sjednica OV ne objavljuju te smatramo da je takav način rada OV netransparentan i krajnje neodgovoran prema građanima koji su izabrali sve vijećnike u to isto vijeće.

Građani imaju pravo znati koje odluke se donose i na koji način. Na web stranicama općine nakon svake sjednice objavi se šturi sažetak koji kao da za cilj ima dati što manje informacija našim sugrađanima što je krajnje neodgovorno i nekorektno. Pored reemitovanja sjednice dan kasnije na Radio Konjicu smatramo da se sve sjednice OV trebaju video snimati i biti dostupne svima koji ih žele pogledati na Internet-u.

Redakcija portala izražava žaljenje zbog ovakvog maćehinskog odnosa prema mladoj ekipi entuzijasta, novinara – volontera te ističemo, da ćemo se i dalje zalagati za javan i transparentan rad OV Konjic.

Ostajemo i dalje da doprinosimo izgradnji ljepšeg i boljeg Konjica i na tome zahvaljujemo posebno našim čitateljima na podršci.

VEZANE VIJESTI:

http://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/4621-ima-li-cenzure-za-novikonjic-ba-sta-ce-odluciti-komisija-na-celu-sa-amarom-tucakovicem-sda

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)