Lideri koalicije nakon sastanka u Predsjedništvu: Ubrzati donošenje odluka važnih za evropski put BiH

Foto: avaz.ba Foto: avaz.ba

Završen je sastanak lidera stranaka SDA, SBB i HDZ-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića s čelnicima Vijeća ministara BiH.

Nakon sastanka, lideri stranka obratili su se novinarima te ih obavijestili da su razgovarali o akcizama, Pravilniku o lijekovima i drugim temama, te da je dogovoreno da više neće biti preglasavanja i da će se "crni oblaci" koji su se nadvili nad BiH konačno razići.

Najavili su novi sastanak za sljedeći četvrtak na kojem će biti razgovarano o Koridoru 5C i bržoj izgradnji autoputa.

Prvi se novinarima obratio lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je kazao da je koalicija stabilna, ali da ju je trebalo pospremiti.

- Mi smo to jučer i danas na sastancima upravo i radili. Čini mi se da ovdje imamo jako dobru atmosferu, da smo pokrenuli 50-tak vrlo ozbiljnih tema i zadaća koje želimo da ubrzamo, da se sve tiče našeg bržeg evropskog puta, ekonomskih reformi, boljeg i složnijeg rada u koaliciji i u tom smislu - kazao je Radončić, dodajući da je stava da će od napredaka koji su učinjeni najviše koristi biti za razvoj BiH. On je još istakao da je aktuelni ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko zatekao haos na svom radnom mjestu, te da su razna nadmudrivanja bila problem.

- Zbog kašnjenja digitalizacije smo izgubili 100 miliona godišnje, zbog toga što ne kontrolišemo vlastito nebo gubimo 28. Ova vlast želi taj novac vratiti građanima - istakao je lider SBB-a. I lider HDZ-a, Dragan Čović također je ukazao na vrlo jasnu opredjeljenost ove tri stranke za napredak BiH ka EU.

- Upravo ovo što je gospodin Radončić rekao i na tragu svih naših razgovora, imamo jedno vrlo jasno opredjeljenje da ove tri stranke zajedno prenesu ovu atmosferu na onaj drugi dio stranaka koje čine ili bi trebale zajedno s nama raditi ono što je dobro za BiH kao dio pozicije kako bi u Vijeću ministara, a naročito u Parlamentu BiH, ubrzano donosili sve ono što nam treba kako bi ubrzali evropski put bio izdinamiziran - naveo je Čović. On je još dodao, da kada je riječ o evropskom putu, da će BiH do kraja iduće godine dobiti kandidatski status, navodeći da je sasvim izvjesno da ćemo u devetom mjesecu imati pozitivan odgovor i da će izvještaj EU već početkom desetog mjeseca biti pozitivan. - U svakom slučaju čini mi se da idemo dosta dobrim putem i ako ovako nastavimo vjerovatno ćemo s razlogom do kraja ove godine moći kazati da smo one crne oblake iznad BiH rastjerali. Tražimo unutarnju stabilnost kroz ubrzanu agendu koju smo davno usvojili - zaključio je Čović. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović istakao je da se lideri koalicionih stranaka trebaju češće sastajati navodeći da očigledno postoji zajednička želja da se problemi prevazilaze.

- Na sastanku smo prošli kroz odnose u Vijeću ministara, kroz kadrovska pitanja, gradnju Koridora 5C, razgovarali smo o klirinškom dugu, akcizama, Pravilniku o lijekovima i još drugim temama i dogovorili smo idućeg četvrtka jedan temeljit sastanak koji će se isključivo odnositi na izgradnju Koridora 5C, brzih cesta, magistralnih cesta kroz FBiH - naveo je Izetbegović. Nakon toga uslijedila su pitanja novinara, koja su se najviše odnosila na najavljeni referendum u RS te na očekivanja lidera od lokalnih izbora. Izetbegović je naveo da se nada da neće doći do referenduma u RS. - Nadam se da neće biti vremena nakon referenduma, odnosno nadam se da referendum neće biti održan. A nakon lokalnih izbora zaista očekujem da se bespotrebno podignute tenzije stišaju i da se vratimo onome što je poboljšanje svakodnevnog života građana u BiH, izgradnji infrastrukture, reformama i tako dalje - kazao je Izetbegović. Sličnog stava bio je i Radončić. - Kao što vidite mi se trudimo da i danas radimo kao da nije predizborna kampanja, potpuno smo posvećeni odgovornosti prema građanima. Mislim da će nakon izbora rezultat biti takav da će ova koalicija moći još snažnije da radi na lokalnom nivou. Što se tiče referenduma, složio bih se s gospodinom Izetbegovićem - kazao je Radončić.

Čović je rekao da nakon izbora očekuje da će biti izabrani svi načelnici koje je HDZ kandidirao. - Jedva čekam treći oktobar. Očekujem da ovo partnerstvo zaživi kao prava koalicija jer ćemo dogovoriti o svim ključnim stvarima za BiH. Što se tiče referenduma hoće li biti održan ili ne to je manje važno. U ovom trenutku ne vidim da će 26. nešto biti drugačije nego 24., ali i to je dio kampanje - rekao je Čović.

Na pitanje novinara šta je konkretno dogovoreno kada je u pitanju izgradnja Koridora 5C i brzih cesta, Izetbegović je odgovorio da će idućem sastanku pristustvovati svi oni koji mogu uticati da se grade brze ceste, Koridor 5C od direktora javnih preduzeća, ministara na federalnom i državnom nivou, kao i predsjednici tri stranke kako "ništa ne bi ostalo nedefinirano". Što se tiče konkretnih zaključaka s današnjeg sastanka on je rekao da su vidjeli gdje je problem i kuda stvari treba usmjeriti. - U vezi kadrovskih pitanja ona stoje već mjesecima. Sada smo odlučili da prijedlog daju u roku od sedam dana Kolegij u Vijeću ministara, gospodin Zvidzić, Bevanda i Šarović, da to ne bude više na onima koji su to do sada pokušavali da urade - kazao je lider SDA.

On je još dodao da su definirani problemi u vezi Pravilnika o lijekovima te da se čeka analiza koja treba da bude završena za nekoliko dana.

- Mi ne galvaniziramo, nego ubrzavamo te procese - rekao je on.

Osvrćući se na postavljena pitanja, Čović je rekao da je sastanku prisustvovao i ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko.

- Kada bi vidjeli šta je on zatekao u svom ministarstvu, a šta je pokušao i otkočio u zadnjih mjesec jasno je. Razbacivali smo se vremenom, nadmudrivali i ništa više od toga. Samo trebamo promijeniti koncepciju našeg rada - naveo je Čović.

Novinare je zanimalo je li riješena kriza vlasti s akcentom na Zakonu o igrama na sreću u FBiH.

Izetbegović je rekao da smatra da je i to pitanje riješeno.

- To smo spominjali jučer. HDZ smatra da ima boljih modela za zakon. Mi mislimo da od oktobra treba ići s boljim rješenjima. Nema više preglasavanja, jednostranih odluka i slično. Ono što se ne može dogovoriti na Vladi FBiH doći će pred nas trojicu. Nadam se da neće biti puno potrebe za tim - rekao je Izetbegović.

Preuzeto sa: avaz.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)