Printaj ovu stranu

HNK: Doktori ponovo stupaju u generalni štrajk

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona najavljen je za 19. mart, potvrdila je predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda.

Ova odluka je donesena poslijepodne na Skupštini Sindikata, nakon što Vlada HNK na današnjoj sjednici, iako su, kako kaže Bevanda, bili dali obećanje da će krenuti u smjeru rješavanja problema doktora u HNK, to nisu učinili.

- Procedura za generalni štrajk se pokreće sutra. Zajedno sa tom papirologijom će se ponovo tražiti sastanak cijelog Upravnog odbora Sindikata sa premijerom Vlade HNK. Ako nas do petka ne primi, u ponedjeljak ćemo protestvovati ispred zgrade Vlade HNK - kazala je Bevanda.

Također je na dan stupanja u generalni štrajk, u ponedjeljak 19. marta najavljena i velika tribina, na kojoj će učestvovati svih 600 članova Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjetimo, od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve skupine liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Faktor.ba/Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)