RAZGOVOR S POVODOM / IBRO HERO (SDP): Načelnik Bubalo kontroliše rad OV - Vijećnici SDP-a napustili sjednicu opšte lakrdije i trgovine

U sali općine Konjic jučer je održana 7. sjednica Općinskog vijeća (OV) koja je imala do sada najoštriju diskusiju vijećnika SDP-a Konjic i načelnika općine Konjic Bubalo Emira.

Novinari portala Novikonjic.ba bili su na licu mjesta te smo za naše čitaoce kratko razgovarali sa Ibrom Hero, vijećnikom SDP-a Konjic.

NK: Završena je sjednica OV. Po Vašem mišljenju, kako se sjednica odvijala za onoliko vremena koliko ste bili prisutni?

HERO: "Današnja sjednica Općinskog vijeća je pokazatelj u kojoj moralnoj dubiozi se nalazi današnje društvo u kojem živimo. Kroz prizmu nametanja i zloupotrebe isključivosti i političke moći vladajućih struktura u OV Konjica više je nego očigledno da sve ono što dolazi od konstruktivnih prijedloga SDP Konjica neće i ne može biti, ne samo usvojeno na OV Konjica, već uopšte uzeto u ozbiljnu vijećničku raspravu. Ništa čudno, s obzirom da je sve navedeno ustaljena praksa već više od dvadeset godina aktuelne i postojeće vlasti u općini Konjic."

NK: Mislim da slobodno možemo konstatovati, da ste u jednom trenutku imali pravi sukob mišljenja sa načelnikom Bubalo Emirom. Zbog koje tačke dnevnog reda je došlo do tog?

HERO: "Načelnik općine Konjic gospodin Emir Bubalo je navikao da po već ustaljenom šablonu kontroliše rad OV Konjic. Shodno tome, svaki prijedlog ili sugestija koja dolazi od strane opozicije, ovaj put govorim lično o svom imenu, nailazi na protivljenje istog. Jednom riječju, uvaženi načelnik Emir Bubalo je pobornik jedne strategije razvoja općine Konjic koja se isključivo bazira na infrastrukturalnim projektima vezanim za gradsku i djelimično prigradsku infrastrukturu. Za razliku od navedenog moje mišljenje ide ka rehabilitaciji općine Konjic na čitavom njenom prostoru, od Zec planine do Kalinovačke Ljute. Znam da će pojedinima navedeno zvučati smiješno i potcjenjivački, ali i dalje mislim da je nužno spasiti što se spasiti može. U protivnom, za desetak godina imat ćemo getoizaciju općine Konjic, a njene granice obuhvatit će granicu od Podorašca do Čelebića. Nakon toga sve ono što je i uloženo u ostatku općine Konjic neće opravdati već uložena materijalna sredstva iz razloga što u nedostatku ljudi na tim prostorima svi eventualni projekti neće imati nikakav ekonomski smisao opravdanosti."

NK: Vijećnici SDP-a su napustili sjednicu Općinskog vijeća. Koji su razlozi?

HERO:"Nakon iscrpljujuće rasprave po pitanju potpunog gašenja konjičke Energetike te bahatog i više nego neprofesionalnog odnosa prema ozbiljnosti ove problematike od strane predlagača ove odluke kao i od strane pojedinih klubova stranaka koje participiraju u OV Konjic, sva negativna energija usmjerena je na adresu vijećnika SDP Konjic. Kroz čitavu današnju sjednicu OV evidentno je prezentirano kršenje kodeksa ponašanja od strane predsjedavajućeg OV Konjic, načelnika općine Konjic te orkestriranog napada na vijećnike SDP Konjic. U situaciji kada je dignitet vijećnika upitan te u konačnici kada se čitava sjednica pretvorila u jednu opštu lakrdiju i trgovinu, vijećnicima SDP Konjic jedino što je preostalo je mogućnost da putem izlaska iz općinske sale iskažu svoje negodovanje zbog svega što se izdešavalo na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Konjic."

NK: Gospodine Hero hvala Vam na izdvojenom vremenu za naše čitatelje.

HERO: „Hvala Vama mladoj ekipi novinara koji prate rad OV Konjic i srdačan pozdrav svim čitateljima portala Novikonjic.ba“

RAZGOVARALA: Sedina Perva/Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)