Printaj ovu stranu

INICIJATIVE VIJEĆNIKA: Ibro Hero (SDP) zatražio veću sigurnost za građane mjesne zajednice Novo Naselje

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Portal Novikonjic.ba nastavlja sa prezentacijom aktivnosti vijećnika i vijećnica Općinskog vijeća Konjic.

Cilj nam je da zajednički upoznamo javnost, a posebno građane Konjica i naše poštovane čitatelje, šta i kako rade oni kojima dajemo svoj glas kada biramo. Pozivamo i druge političke subjekte i vijećnike da nam dostavljaju svoje inicijative na e-mail: novikonjic.ba ili dogovore intervju i sl.

U daljem tekstu portal Novikonjic.ba prenosi u cjelosti sadržaj inicijative:

--------------------------------------------------------------------------------------------

"OPĆINA KONJIC

Općinsko vijeće Konjic

Predsjedavajući Općinskog vijeća

Sekretar Općinskog vijeća

Klub vijećnika SDP Konjic

Ibro Hero, vijećnik

Datum: 21. 9. 2017. godine

PREDMET: Inicijativa za primjenu i realizaciju dodatnih saobraćajno bezbjedonosnih mjera kako bi se postigla veća sigurnost u saobraćaju u MZ Novo Naselje.

U skladu sa Statutom Općine Konjic i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Konjic, u ime građana MZ Novo Naselje te na osnovu odluke Savjeta MZ Novo Naselje podnosim inicijativu za iznalaženje dodatnih bezbjedonosnih mjera u saobraćaju u MZ Novo Naselje:

Obrazloženje:

Na osnovu zaključaka sa održane sjednice Savjeta MZ Novo Naselje 24.08.2017. godine, prečišćeni tekst zaključaka sa navedene sjednice, zatraženo je;

POŠTOVANI; Mi stanovnici naselja Kolonija i Radava obraćamo Vam se zahtjevom da se;

  1. Postojeći semafori u ulici Kolonija propisno puste u nesmetanu funkciju kako bi opravdali svoju svrsishodnost. Napominjemo da isti, već jedan duži vremenski period, nisu u funkciji čime se u određenim periodima dana stvaraju veće gužve u saobraćaju, prvenstveno iz pravca ulice Varda prema Koloniji. Također, mi stanovnici naselja Kolonija svjesni smo opasnosti po nas pješake od strane nesavjesnih vozaća koji svakodnevno krše saobraćajne propise, jednom riječju prekoračenjem brzine ugrožavaju kako učesnike u saobraćaju tako i nas pješake.

  1. Izvrši propisno postavljanje pješačkog prijelaza na prometnici M17, preko puta stambenih jedinica Soliter 1,2 i 3. Ukoliko navedena problematika nije u nadležnosti općinskih službi, građani MZ Novo Naselje traže daovu problematiku preuzmu na sebe određene službe u općini Konjic te istu prezentuju Federalnom ministarstvu za saobraćaj. Napominjemo da u Soliterima 1, 2 i 3 svakodnevno egzistira više od 200 stanara što je zaključno sa brojem članova porodica jedno veće naseljeno mjesto.

U sklopu navedene problematike potrebno je izvršiti adekvatnu saobraćajnu signalizaciju ispred pješačkog prijelaza kako bi se učesnicima u saobraćaju sugerisalo da se ispred njih nalazi pješački prijelaz a što do sada nije bila praksa na već postojećim pješačkim prijelazima u gradu Konjicu.Sugerišemo, da na navedenoj dionici bude postavljen saobraćajni znak obavještenja „Djeca na putu“. Ovo govorimo iz razloga što smo svjedoci da na navedenoj dionici puta, svakodnevno prema Prvoj Osnovnoj školi, prolazi na stotine učenika čime smo zbog nepostojanja navedenih, zakonom propisanih mjera u saobraćaju, direktno, na milost i nemilost, bahatim učesnicima u saobraćaju, izložili kako našu djecu tako i svakog pojedinog građanina koji gravitira i živi na ovim prostorima.

  1. Izvršiti propisno postavljanje pješačkog prijelaza na prometnici M 17, u ulici Mostarska, preko puta postojeće auto praonice (vulkanizera) Drecelj. Za ovu problematiku primjeniti ista pravila, propise i rješenja kao u gore navedenoj stavci „2.“
  1. Izvršiti propisno postavljanje pješačkog prijelaza na prometnici M 17, preko puta Motela odnosno iz ulice Radava prema Soliterima 1, 2 i 3.... Za ovu problematiku primjeniti ista pravila, propise i rješenja kao u gore navedenoj stavci „2.“

Napominjemo da je današnje naselje Radava uskraćeno za nesmetan pješački prijelaz preko Magistralnog pravca M 17.

  1. Omogućiti nesmetano kretanje pješaka, pješačkom stazom od Solitera do Novog mosta u gradu Konjicu (duž trotoara uz Magistralnu cestu M 17) a koja je veći dio dana uzurpirana od nesavjesnih vlasnika putničkih vozila. Iz tog razloga pješacima je jedino ostalo da rizikujući svoje živote koriste Magistralnu cestu M 17 a što je nažalost ovih mjeseci imalo rezultat (na osnovu izvještaja PU Konjic) povećanog broja saobraćajnih nezgoda te time i ozbiljnijih tjelesnih i fizičkih povreda na strani pješaka.

Dodatno obrazloženje;

-----------------------------------

Vijećničkom inicijativom „Inicijativa za primjenu i realizaciju dodatnih saobraćajno bezbjedonosnih mjera, kako bi se postigla veća sigurnost pješaka u saobraćaju, u MZ Novo Naselje“ tražim od nadležnih općinskih službi da dostave svoje mišljenje o realizaciji inicijative.

Također, u Vašem odgovoru molim za senzibilitet i posebnu ozbiljnost zbog same problematike koja se odnosi na sigurnost, zdravlje i živote ljudi koji su svakodnevno izloženi opasnostima te psihofizičkim, intelektualnim i emocionalnim stresovima.

S obzirom da je jedan segment navedene problematike van nadležnosti općinskih službi, lično smatram da mora postojati odgovornost službi u segmentu zauzimanja profesionalne i dobre volje te zajedno u saradnji sa Federalnim nivoima rješavati navedenu problematiku a sve za dobrobit i interes građanina grada Konjica.

U Konjicu, 21.09.2017. godine

S poštovanjem

Vijećnik SDP Konjic u OV Konjic

IBRO HERO"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Istovremeno, vijećnik SDP-a, Ibro Hero podnio je i vijećničko pitanje:

Zašto je lokalna putna komunikacija iz pravca naselja Kruščica u pravcu Zec planine fizički onesposobljena od strane preduzeća Šumarstvo Prenj d.d. Konjic?

"U skladu sa Statutom Općine Konjic i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Konjic, u ime nezadovoljnih ljubitelja prirode sa prostora MZ Neretvice i MZ Jasenik podnosim Vijećničko pitanje;

Pitanje: Zašto je lokalna putna komunikacija iz pravca naselja Kruščica u pravcu Zec planine i iz pravca Jasenika preko Zec planine u predio Blazina u Kruščici fizički onesposobljena od strane preduzeća Šumarstvo Prenj d.d. Konjic?

Obrazloženje; Već duži vremenski period (više od pet (5) godina lokalni pristupni put iz pravca Pašina vrela (Kruščica) u pravcu Zec planine i obrnuto, iz pravca Zec planine prema Kruščici je konstantno onemogućen zbog vještačke prepreke na istome (mašinski nasip na lokalnom putu). Prema raspoloživim informacijama ovu aktivnost sproveli su određeni radnici preduzeća Šumarstvo Prenj d.d. Konjic kako bi spriječili nelegalnu eksploataciju šumskog gazdinstva u mjestu Vrolozi, u podnožju navedene Zec planine.

Shodno tome, napominjemo da je navedena putna komunikacija jedina alternativa nesmetanog i adekvatnog pristupa stanovnicima Kruščice i okolnih naseljenih mjesta prema Zec planini. Istovremeno, navedena putna komunikacija je u kontinuitetu stotinama godina korištena za svakodnevne potrebe lokalnog stanovništva. Navedena blokada pomenutog pravca urađena je bez ikakvih konsultacija sa lokalnom zajednicom i na ličnu samovolju pomenutog preduzeća Šumarstvo Prenj d.d. Konjic.Stanovnici okolnih sela razumiju svu problematiku nelegalne sječe šume od strane pojedinaca ali istovremeno smatraju da je blokadom navedene prometnice učinjena nepravda prema domicijelnom stanovništvu kao i svim onim ljubiteljima prirode koji su koristili navedenu prometnicu kako bi posjetili prirodu na samoj Zec planini.

Jedan od primjera ugrožavanja prava na slobodan pristup Zec planini ogleda se kroz aktivnosti stanovnika Neretvice, ljubitelja prirode te članova Udruženja SIN Neretvica, koji su kroz aktivnost održavanja tradicionalne „Džipijade“ u Neretvici uskraćeni za nesmetan izlazak na Zec planinu iz pravca Kruščice. Iz tog razloga, zahtjevamo da se navedena prometnica odblokira od strane istih kako bi se ispoštovalo pravo i sloboda pojedinca i zajednice u cjelini za nesmetanim društveno rekreativnim aktivnostima koja su data od Boga i majke prirode uopće.

Tražim i pisano očitovanje po ovom predmetu

U Konjicu, 21.09.2017. godine

Ispred Kluba Vijećnika SDP Konjic

IBRO HERO"

ocijeni
(1 glas)

Povezani članci (po oznakama)