Sjajni rezultati predstavnika BiH na Svjetskom juniorskom prvenstvu u dizanju tegova

U Heraklionu na otoku Kreta u Grčkoj održava se Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova u konkurenciji do 20 godina (juniori). Mada su morali pozajmiti sredstva da odu na ovo Svjetsko prvenstvo. Preko 3000 eura je kotizacija za takmičenje i boravak, te preko 2000 eura za avionske karte za bh. četveročlani tim, već prvi dan takmičenja naši mladi takmičari i selektor Namik Omerović su dokazali svoje kvalitete.

Naime, petnaestogodišnja Nejla Kalača je osvojila deveto mjesto na svijetu, što je dosad najbolji rezultat BH dizanja tegova. Iako u borbi sa pet godina starijim takmičarkama, Nejla je postigla sjajan rezultat.

Nejla, koja se kvalitetom izborila da nastupa u A grupi je deklasirala sljedeču takmičarku desetoplasiranu Ame Hanaan iz Saudijske Arabije ostavivši je 1 kg u trzaju, čak 5 kilograma u izbačaju i 6 u biatlonu.

Ne samo da je Nejla pod trenerskom palicom iskusnog selektora i njenog klupskog trenera Namika Omerovića, osvojila sjajno deveto mjesto u svijetu, nego je oborila rekord u trzaju, tri puta u izbačaju i 3 outa u biatlonu (naravno uz seniorske rekorde i u svim starosnim grupama u kojima je nastupala). Također je dva puta obrala rekord u trzaju, tri puta u izbačaju i tri puta u biatlonu, odnosno, 8 senio starosnim grupama Nejla je oborila 32 rekorda. Novi seniorski rekordi u kategoriji do 49 kg, trzaj41 kg, 53 kg izbačaj i 94 kg, biatlon.

I Faris Durak nastavlja sa uspjesima, on je osvojio 13 mjesto na svijetu u kategoriji težoj od njegove prirodne kategorije. Uz odličan plasman, moramo primjetiti da je Faris vođen trenerom Harisom Durakom i selektorom Namikom Omerovićem oborio i niz državnih rekorda. Seniorske rekorde u trzaju je obarao dva , u biatlonu 3 puta, a u izbačaju jednom. Faris je postavio rekorde u kaategoriji do 67 kg na 900 kg trzaj, 112 kg, izbačaj i 202 kg biatlon. Ukupno je oboreno 6 seniorskih rekorda, uz to Faris jeoborio 6 juniorskih rekorda, U 23 i studentskih rekorda, a imao je svih šest uspješnih pokušaja. Bravo za Nejluu i Farisa, za selektora Omerovića i trenera Duraka.


Ismet Nimanović

ocijeni
(0 glasova)