KONJIC: Učenici II OŠ obilježili godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru

Na današnji dan prije 28 godina srušen je simbol Mostara i Hercegovine, Stari most u Mostaru.

Tim povodom veliki broj nastavnika i učenika Druge OŠ Konjic okupilo se danas na Kamenoj ćupriji u Konjicu, na 28. godišnjicu rušenja najvrednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine,

"U znak sjećanja na taj dan učenici naše škole obilježili su ovaj datum čitanjem referata i bacanjem cvijeća u Neretvu sa Starog kamenog mosta u Konjicu. Na radost svih nas u julu 2004. godine izronio je Stari za one što ga vole." - saopćeno je iz Druge OŠ Konjic čiji su učenici i nastavnici predvođeni direktoricom, Muneverom Tinjak obilježili ovaj značajan datum bh. historije iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.).

Stari most je srušen granatiranjem Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine, a s njim i cijela stara jezgra Mostara uključujući i nekoliko džamija, medresu i hamam. Granatiranje je trajalo više dana, a intenzivirano je 8. novembra.

Deveti novembarski dan 1993. jedan je od najtužniji dana u ovom gradu, jer je Mostar ostao bez svog simbola i djeca moraju znati ko je to uradio i zbog čega. 

Slika može predstavljati 6 osoba, ljudi stoje i cesta

Proces obnove

Kada su po okončanju agresije počeli razgovori o obnovi mosta i kada je evropski administrator za Mostar Hans Košnik ponudio gradonačelniku Istočnog dijela Mostara Safetu Oručeviću da iz sredstava EU Stari most bude obnovljen Oručević je odbio, jer nije bilo saglasnosti drugih zapadnih političara tog vremena za učešće u projektu obnove. Oručević je odbio i ponudu tadašnjeg turskog predsjednika Sulajmana Demirela da Turska sama finansira izgradnju Starog mosta, jer je smatrao da most predstavlja simbol svih naroda i da treba biti obnovljen u zajedničkom projektu kao Spomenik mira.Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Klaus Kinkel u Mostaru 23. jula 1994.

Odluku o izgradnji potpisao je 1995. Godine, a njegova ideja je ubrzo dobila međunarodnu podršku, da bi 1997. godine počela njegova obnova vađenjem kamena srušenog mosta na manifestaciji kojoj su tada prisustvovali Alija Izetbegović i Krešimir Zubak. Glavni partneri bili su UNESCO, grad Mostar i Svjetska banka, te Turska, Italija, Holandija, Francuska, Luksemburg i Hrvatska. Radove na obnovi izvela je Turska firma ER-BU.


Alija Izetbegović i Sulejman Demirel u posjeti Starom mostu 1995.

Svečanost otvaranja novog Starog mosta održana je 23. jula 2004. Bio je to pravi svjetski spektakl kome su prisustvovali brojni gosti izvana na najvišem nivou. 2005. godine Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

ANK-NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(1 glas)