Printaj ovu stranu

Simptomi raka dojke: Kako prepoznati da nešto nije u redu?

Karcinom dojke predstavlja najučestaliji maligni tumor i kod nas i u svijetu. Od ove opake, i često prikrivene bolesti, svake godine  oboli mnogo žena. Odsustvo ranih simptoma velika je prepreka u otkrivanju i liječenju, pa zato svaka žena mora znati koliki je značaj ranog otkrivanja i prevencije, kao i koji siptomi predstavljaju signal za posjetu ljekaru i uzbunu. Otkrivanje tumora u ranom stadijumu u ogromnom broju slučajeva vodi do izliječenja.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jesu bol i osjetljivost u grudima. 

Djelovanje hormona može stvoriti različite senzacije u predjelu grudi, pogotovo tokom ciklusa. Bol, otečenost i neprijatnost nikada nisu prijatni, ali ovo su rijetko znaci raka dojke jer kancerogeno tkivo samo u rijtkim slučajevima može izazvati bol. Ipak, preporučljivo je praćenje pojave i inteziteta bola i ukoliko je potrebno posetiti ljjekara.

Promjene u obliku i teksturi dojke su, također, normalna pojava. Gravitacija, godine, stil života su zaslužni za to. Ono što treba imati u vidu jeste da se obje dojke moraju mijenjati na isti način! Ukoliko primjetite naglu promjenu u obliku, teksturi, pa čak i veličini, zakažite pregled i posjetite ljekara.

Tečnost iz bradavica su povremena i normalna pojava, pa neka vam to ne bude razlog za brigu. Ipak, iscjedak iz jedne dojke, koji sadrži krv i dešava se redovno treba proveriti. Promene u fizičkom obliku bradavica su još jedna stvar koju treba imati u vidu. Ukoliko je uvučena, najverovatnije se radi o upalnim procesima, ali može biti uzrokovano karcinomom. Stoga, kad uočite ovu pojavu konsultujte ljekara.

Čak i kad znamo da većina promjena na dojci ne znače najstrašniju dijagnozu, samo uz mišljenje ljekara može se reći da je sve potpuno sigurno!

Zato, još jednom, u mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo na važnost prevencije i kontrole, konsultacije, redovne preglede i svaki znak koji sluti na potencijalnu opasnost.


 Žena.rs / A. K. / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)