PREDSTAVLJAMO: Konjičanin Deni Subašić, ekspert za hidžamu i masažu

Deni Subašić iz Konjica, profesionalni je i certificirani „hadžam“ što, u prevodu sa arapskog jezika, znači „onaj koji radi“, dok se „muhadžimom“ naziva onaj na kojem se radi hidžama. U doslovnom prevodu, hidžama znači „isisavanje“, odnosno „puštanje krvi pod vakuumom“.

Subašić je uspješno završio obuku i stekao Iternacionalni certifikat za vršenje navedenih tretmana po odobrenju Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, kao i Certifikat za BiH, a također planira nastaviti i dalje da se obučava i širi krug usluga u svom Beauty centar „Carpe diem“ koji se nalazi na adresi Gornje Polje, Konjic.

Za naše čitatelje razgovarali smo sa mladim sugađaninom o njegovim počecima i planovima u budućnosti.

NK: Kažite nam kako je sve počelo?

SUBAŠIĆ: Nakon različitih poslova kojima sam se bavio kod nas, a i u inostranstvu, osjetio sam određene bolove i poteškoće u predjelu leđa. Zbog toga sam bio stalno nervozan i slabe koncentracije. Na nagovor prijatelja otišao sam na tretman hidžame i nakon toga postao njen stalni korisnik. Počeo sam se istinski zanimati za tu oblast, čitati o njenim pozitivnim učincima te prošao više stručnih obuka za izvođenje hidžame i masaže i danas sam stručno osposobljen za njihovo izvođenje.

NK: Kako bi opisali svoju odluku da se bavite ovom djelatnošću?

SUBAŠIĆ: Iz ove perspektive mogu reći, da je odluka da odem na prvi tretman bila jedna od boljih odluka koje sam napravio u životu. Nestalo je neprospavanih noći, užasnih bolova, lijekova koji su kratko pomagali, a sad se osjećam znatno drugačije, posebno otkako sam se osposobio za ovaj posao te počeo iščitavati literaturu vezanu za ovu oblast.

NK: Šta je zapravo hidžama?

SUBAŠIĆ: Hidžama (Cupping terapija) je proces isisavanja i izbacivanja nečiste krvi iz organizma pomoću čaša koje se postavljaju na određena mjesta na tijelu osobe. Tako se čisti naše tkivo od tekućina koje se nalaze među ćelijama. Postoji i suha hidžama, bez puštanja krvi (dry cupping). To je medicinska metoda zasnovana na tradiciji starih Grka, Perzijanaca, Arapa, Kineza… Spada u domen alternativne medicine.

NK: Kako se pripremiti za hidžamu te kako se ona izvodi?

SUBAŠIĆ: Postoji nekoliko preporuka za pripreme organizma koje su neophodne za izvođenje tretmana.  A pripreme su sasvim jednostavne, kao npr. da pacijent ne jede ništa dva sata pred tretman, a dan prije da ne konzumira mlijeko i mliječne proizvode. Zatim je potrebno uzeti anamnezu pacijenta, navesti terapiju ako je ima i eventualne bolesti i alergije.

Tokom samog tretmana važno je biti opušten. Sam tretman traje oko 30 ili 45 minuta. Ožiljci ne ostaju na tijelu, rezovi su vidljivi samo 10-tak dana jer se “zarezuje” površinski sloj kože. Tretman je prirodan i nema nikakvih nuspojava i kontraindikacija, a poslije tretmana pacijent mora biti opušten, unositi vitamine i jesti vegeterijansku hranu.

NK: Zašto je hidžama korisna?

SUBAŠIĆ: Hidžama oslobađa od stresa, smanjuje mišićnu napetost, hronični umor, glavobolju, poboljšava san, snižava visok krvni pritisak i pruža opštu relaksaciju organizmu. Također, utiče na probleme s kičmom, potiče detoksikaciju, aktivira kožni i limfni sistem, čisti vene i kapilare, arterije, smanjuje anksioznost i depresiju, oboljenja štitne žlijezde, gojaznosti itd.

NK: Koliko često se radi hidžama?

SUBAŠIĆ: Hidžama se može raditi mjesečno kod hroničnih oboljenja u periodu od šest mjeseci te se onda napravi pauza od tri mjeseca. Ona je izuzetno korisna za sportiste, a ima uporište i u vjerskim knjigama. Ebu Hurejre navodi da je Allahov poslanik rekao: „Ko učini hidžamu 17., 19. ili 21. dana u mjesecu, bit će mu lijek od svake bolesti.“ (Ebu David, 3861, Tirmizi).

NK: Da li pored hidžame, izvodite i tretmane raznih masaža?

SUBAŠIĆ: Da, odlučio sam proširiti usluge na sve vrste masaža: sportsku, anticelulit, medicinsku, antistres, relax, švedsku, parcijalnu, tursku masažu u koju spada masaža lica, glave, vrata i dekoltea te refleksologiju stopala. Za sve navedeno, mogu reći da nije stvar luksuza, već potreba današnjice. Ko jednom ode na jedan od ovih tretmana ubjeđen sam da će ići uvijek, kao što sam i ja počeo.

NK: Kakvi su Vam planovi za budućnost i koja je Vaša poruka za naše čitaoce?

SUBAŠIĆ: U dogledno vrijeme planiram proširiti usluge svog centra i pružiti usluge kozmetičarske i depilacijske prirode, prvenstveno za mušku populaciju, jer smatram da to ovom gradu nedostaje. Zahvalan sam onima koji su vjerovali u mene, dali mi podršku i bili moji prvi klijenti. Sad je njihov broj znatno veći i nakon tretmana iz salona izlaze s osmijehom na licu i puni optimizma, što je siguran znak da činim pravu stvar.

Čitaocima bih poručio da ne zapostavljaju svoje zdravlje, da brinu o sebi tako što će uraditi nešto za svoje tijelo i svoj duh, a za mnogo toga se može pobrinuti Beauty centar “Carpe diem”. Mi smo tu za vas. Rezervišete svoj termin i uvjerite se u učinkovitost ovog metoda za očuvanje vašeg zdravlja. Tretmane možete zakazivati na broj telefona: +387 62 487-037 ili putem instagrama  hidzama_carpe _diem.

Hvala portalu Novikonjic.ba na prilici da se predstavim svojim sugađanima i javnosti širom naše domovine.

Redakcija portala našem mladom i vrijednom sugrađaninu želi puno zdravlja, sreće i uspjeha u životu.

RAZGOVARALA: Ajla Kovačević/ANK-Novikonjic.ba

ocijeni
(6 glasova)