Johan Sattler posjetio Jablanicu

Ambasador Johan Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u srijedu 22.09.2021. godine boravio je u Jablanici, odnosno u posjeti Udruženju i preduzeću „Most“ Jablanica i Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Posjetu je koordiniralo Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar.
Visokom gostu, uz prisustvo Općinskog načelnika Damira Šabanovića predstavljano je  Udruženje i preduzeće „MOST“,  koje je pokrenulo proizvodnju domaćih proizvoda kao rezultat projekta “Međuopćinskom suradnjom do boljih i inkluzivnijih praksi poslovne podrške”, te izvršeno upoznavanje sa načinom procesa proizvodnje, prednostima koje projekat pruža za stvaranje kompanije i rješavanju pitanja plasmana i distribucije za lokalne proizvođače.  Trenutno imaju oko 200 članova. Tokom posjete  organiziran je  mini sajam korisnika podrške projektu EU4Business, kao i upoznavanje sa modernom muzejskom postavkom Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“.
Ambasador Sattler nije krio oduševljenje posjetom:“Razlog moje posjete Jablanici je dvojak. Prvi je da sam posjetio Muzej u koji je EU u projektima prekogranične saradnje uložila određena sredstva, a drugi je posjeta posebnom projektu koji podržava Evropska unija. Radi se dakle o Udruženju i preduzeću „Most“ koje je počelo sa 15, a danas ima preko 200 članica. Dakle, EU  je tu da pokaže svoju  podršku preduzećima koja su osjetila posljedice ove globalne krize. Međutim ovaj projekat je poseban što je ovo podrška udruženju koje angažuje ugrožene kategorije. Drago mi je da su sa mnom danas gospođa Ćamila Imamović i Općinski načelnik Damir Šabanović i što mogu da se uvjerim  na licu mjesta kako to izgleda. Ovo nije moja prva posjeta Jablanici. Već sam bio u posjeti  vrlo poznatoj lokaciji i Muzeju jer su oni visoko na listi mojih prioriteta za posjetu. Sada kada sam ponovo ovdje  drago mi je da vidim napredak koji je ostvaren našim investicijma“-istakao je ambasador EU u BIH Johan Sattler.

Općinski načelnik Damir Šabanović u povodu posjete Šefa delegacije EU u BIH kaže: „ Ambasador Sattler je već  istakao da je razlog  njegove posjete uvid u  realizaciju projekata:“Zanimljivi muzeji“ i „EU4Business“ koji se implementiraju u Jablanici i koji su pri kraju.Treba istaći da je 40 nezaposlenih ljudi prošlo obuke, a od toga je bilo 19 prijava za nove biznise. Sufinansirano je njih 13. -istakao je Šabanović.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)