VIPK: Čestitamo 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

FOTO: VIPK FOTO: VIPK
Članovi i članice Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije" (VIPK) obilježavajući 3. decembar Međunarodni dan osoba s invaliditetom, podsjećaju javnost, da su konkretno djelovali i zaštitili prava djece s teškoćama u razvoju na području općine Konjic.
Ovi agilni aktivisti vodili su uspješnu javnu kampanju (2013.-2014.) u borbi protiv birokratskih prepreka lokalne administracije općine Konjic i dva bezosjećajna susjeda koji su kočili izgradnju invalidskog lifta dječaku Belminu Koziću, te su omogućili da malena Hana Vođo iz Ribića ima prilagođen ulaz u osnovnu školu u Čelebićima (2012.).
Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine koja je bila uključena u slučajeve kršenja ljudskih prava u Konjicu, tada je uputila pismo zahvalnosti VIPK u kojem su naveli: "Argumentovano ste ukazali na tešku i kompleksnu aktuelnu problematiku. Animirali ste, također, relevantne institucije i pojedince, da se stvori poseban senzibilitet kod bh javnosti, kako bi se u praksi dosljedno implementirao proklamovani princip – najboljeg interesa djeteta. Pošto još uvijek realno postoje brojni nerješeni egzistencijalni problemi (pogažena temeljna ljudska prava) stanovnika Konjica i šire regije, aktivnosti „VIPK“ su i bit će od neprocjenjivog značaja za procese normalizacije stanja u državi“, navodi se između ostalog u dopisu Ombudsmana Bosne i Hercegovine.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u oktobru 1992. godine na posebnoj zajedničkoj sjednici održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila je rezoluciju da se 3. decembra svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nakon donošenja rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. god., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.
"Danas slavimo različitosti. Danas posebno ističemo da želimo društvo jednakih mogućnosti, društvo bez barijera. Na žalost, prava invalidnih osoba se i dalje krše i ne poštuju u našoj državi. Volonteri ostaju i dalje biti snažan oslonac svim marginaliziranim grupama, posebno djeci i omladini u našem gradu", izjavio je Adis Muhibić, predsjednik VIPK-a.
Tim za odnose s javnošću VIPK/novikonjic.ba
ocijeni
(1 glas)