Printaj ovu stranu

Svi trikovi na jednom mjestu: Kako da se spremite za odmor bez stresa

Ljetni mjeseci tradicionalno predstavlju ono omiljeno godišnje doba kada se pripremamo za odmor i zasluženo uživanje u suncu, vjetru, moru, planini ili mjestima za koje nas vežu uspomene iz vremena kada smo ih posjetili u društvu roditelja ili drugih nama dragih osoba.

Vjerujemo da mnogi razmišljaju samo o odmoru i putovanjima i kako će da se rashlade, zabave i uživaju u ovim vrelim ljetnim danima, a sve to prate i liste za kupovinu i spremanje za odlazak na omiljenu ljetnu destinaciju.

Dok čekamo da visoke temperature malo popuste, a vrijeme za pripremu za odmor teče, najbolji savjet je da iskoristimo prednosti savremenih tehnologija kako bismo precrtali što više obaveza sa spiska.

Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da to uradite:

• Rezervišite smještaj i prevoz online. Danas skoro da ne postoji turistička agencija ili avio prevoznik koji će od vas tražiti da dođete u poslovnicu i platite smještaj ili karte, a o specijalizovanim servisima koji pružaju te usluge kao što su AirBnB ili Agoda da i ne pričamo. Takav način rezervacije vam pruža priliku da na forumima istražite utiske putnika koji su koristili date usluge, a imajte u vidu da postoji mogućnost da ćete iskoristiti i ekskluzivne online popuste u vidu ograničenih vremenskih ponuda ili posebnih kodova. Ne zaboravite da na isti način možete da rezervišete i rent-a-car usluge tako da će vas odabrani automobil čekati na licu mjesta, bez bojazni da ćete zbog gužvi ostati bez četvorotočkaša potrebnog za obilazak odabrane destinacije.

• Platite račune. Ako je odmor, onda je odmor – bez stresa, bez razmišljanja i briga o tome šta vas čeka kada se vratite kući, a to uključuje i mjesečne račune. Prije odlaska na odmor, platite komunalne račune online – sve veći broj izdavaoca ima svoje aplikacije koje vam omogućavaju da sačuvate svoju platnu karticu i svakog mjeseca, uz unos potrebnog iznosa i jedan klik, platite račun za kablovsku ili mobilni telefon, a uvijek je tu i opcija plaćanja preko bankovnih kanala.

• Upoznajte se sa besplatnim benefitima koje možete da iskoristite. Kao korisnika Mastercard premium kartica, očekuje vas i dodatni spektar usluga povezanih sa putovanjima - uključuje besplatan pristup poslovnim salonima na aerodromima u Beogradu, Sarajevu i Beču, jedan dan besplatnog parkinga na beogradskom aerodromu i brzu traku za kontrolu pasoša na istom aerodromu.

• Spremite plan B. Najnepoželjnija situacija koja može da vam se dogodi je da izgubite dokumenta ili dragocjenosti. Zato, prije polaska, napravite fotokopije pasoša svih putnika, zapišite brojeve telefona ambasade ili konzulata i svoje banke i spakujte ih odvojeno od originala kako biste bili spremni za neželjene situacije.

Odaberite karticu koju nosite sa sobom na odmor

Komfor koji nudi plaćanje karticama u inostranstvu je neprocjenjiv. Umjesto da razmišljate gdje su najbliži bankomat ili mjenjačnica, platna kartica koju imate u svom novčaniku daje pristup vašim sredstvima u trenutku i u bilo kojoj valuti koja vam je potrebna.

Ono što je važno da znate je da neka pravila u korištenju kartica koja važe kod kuće, važe i u inostranstvu:

·         Debitna kartica vam omogućava direktan pristup i trošenje sredstava koja imate na svom računu, dok je kreditna kartica način da pristupite dodatnim sredstvima koja vam banka odobri, a koja kasnije otplaćujete na rate i sa kamatom, u skladu sa politikom vaše banke.

·         Banke različito tarifiraju podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu, zato provjerite sa svojom bankom koje provizije možete da očekujete i uvijek se opredijelite za korištenje debitne, ne kreditne kartice na bankomatu, ili još jednostavnije – plaćajte karticama u radnjama, gdje god vidite Mastercard i Maestro oznaku, što je preko 40 miliona lokacija širom svijeta.

·         Kada plaćate na mjestu prodaje i trgovac vam ponudi izbor da li ćete plaćati u lokalnoj valuti ili konvertibilnim markama, odaberite lokalnu valutu kako biste spriječili troškove dvostruke konverzije.

·         Najavite svojoj banci da putujete u inostranstvo jer time sprječavate nepotrebno odbijanje plaćanja u slučaju da banka posumnja da se radi o zloupotrebi kartice.

·         Kao i uvijek, ne zapisujte svoj PIN kod i ne govorite ga drugima.

Priprema je pola posla, zato spremite se na vrijeme i želimo vam odmor ispunjen neprocjenjivim trenucima.


Klix.ba / Novikonjic.ba

MasterCard promo

ocijeni
(0 glasova)