DANSKA DIJASPORA PONOVO U AKCIJI ZA KONJIC: Stigla medicinska oprema i bolnički kreveti Općoj bolnici Konjic

Foto: BH RADIO ODENSE Foto: BH RADIO ODENSE

Jučerašnjom donacijom 40 bolničkih električnih kreveta i medicinske opreme za prvu pomoć Općoj bolnici Konjic uspješno je realizovana još jedna akcija Humanitarne organizacija Bošnjaka Danske „Most-Bro“.

Tim povodom novinari BH Radija Odense i portala novikonjic.ba razgovarali su sa Farukom Jakićem, prvim čovjekom ove nadaleko čuvene humanitarne organizacije koji nas je upoznao, da su uz pomoć naših građana koji žive u Danskoj saznali da bolnica u gradu Randers posjeduje jedan broj bolničkih kreveta koji ne koriste, te da su ih spremni donirati.


„Most-Bro“ je obavio razgovor sa nadležnim u ovoj bolnici i dobili su dozvolu za preuzimanje kreveta i opreme za prvu pomoć. Potreba za ovom vrstom inventara u Bosni i Hercegovini je velika, a mi smo izabrali Konjic sasvim slučajno i nismo pogriješili. Moram naglasiti da se radi o izuzetno očuvanim krevetima koji se mogu koristiti dugi niz godina. Naša kontakt osoba u cijelom procesu slanja i preuzimanja opreme bila je direktorica Opće bolnice Konjic, prim. dr. Sokolović-Begić Suzana i Semir Macić. Semiru se posebno zahvaljujemo na saradnji,“ kazao je Jakić.


Uputiti u BiH na stotine kamiona humanitarne pomoći nije nimalo jednostavan posao. Možete li nam reći sa kojim se problemima susrećete i kako ih rješavate?


Faruk Jakić: „Mi imamo običaj kazati - kad je nijet dobar, onda ništa nije teško i za sve ima rješenje. Najveći problem je svakako iznalaženje sredstava za plaćanje transporta koji je jako skup. Da bi prebacili humanitarnu pomoć do Bosne potrebno je iznaći između 4.000-5.000 KM koliko kosta tura jednog šlepera. Uz pomoć naših građana u Danskoj prikupimo ta sredstva, a vrlo često dobijemo i popust od transportnih firmi koje su iz Bosne i Hercegovine. Često se susrećemo sa problemom nerazumijevanja sa opštinama u koje šaljemo pomoć, što naravno nije slučaj sa Konjicom. U opštinu Konjic smo ranije upućivali kamione sa pomoći i nikada nismo imali bilo kakvih problema. Posebno bih istakao ljude koji su okupljeni oko Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije“ sa kojim je milina sarađivati.“


Postoji li neki regioni u BiH koji zavređuju neki poseban odnos kad je u pitanju slanje pomoći od strane HO Most-Bro?


Faruk Jakić: „Apsolutno ne. Nama je najbitnije da pomognemo našoj domovini, a gdje će pomoć otići nama nije bitno. Bitno je da pomoć stigne tamo gdje je potrebna, a da li je to Bihać, Konjic, Zenica, Živinice, Mostar i dr. manje je bitno. Most-Bro slao je pomoć i Bošnjacima u Sandžaku kao i onim koji nisu Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine. Moram priznati, da smo ipak osjetljivi kada je u pitanju Srebrenica, jer Srebrenica je na žalost simbol stradanja Bošnjaka. Obaveza nam je ljudska i moralna da budemo uz Srebrenicu dok god se budemo bavili humanitarnim radom.“


Zahvaljujemo se za Vaše izdvojeno vrijeme za ovaj razgovor i naravno za sve dobro što činite i radite za BiH.


Faruk Jakić: „Nema na čemu. Hvala i Vama. Mi nemamo druge domovine osim Bosne i Hercegovine, a ona nema nikog drugog osim nas, te stoga moramo da se držimo zajedno. Jedno bez drugog ne bi opstalo.“

Portal novikonjic.ba podsjeća javnost, da je HO MOST-BRO prije nekoliko godina nakon uspješno organizovane akcije u Danskoj transportovala donirani materijal u vrijednosti od oko 10.000 KM koji je u saradnji sa Udruženjem „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK) usmjerila za opremanje škola u Ribićima, Seonici, Čelebićima i Konjicu (2012.-2013.). Tom prilikom, u punom kamionu dostavljen je veliki broj prikupljenih materijalnih sredstava: školski inventar, klupe, stolice, table, katedre, komode, TV, kompjuter, DVD...). Akciju pod nazivom „Pomozimo školu u Ribićima“ pokrenuo je Mensur Graca, glavni i odgovorni urednik BH Radija Odensa, a velika podrška akciji bio je Faruk Jakić, odgovorna osoba HO „Most-Bro“ iz Danske. Zajedničku odluku o usmjeravanju donacije na području općine Konjic donijeli su volonteri VIPK-a na preporuku predsjednika udruženja, Adisa Muhibića.

Vanja Šunjić/ novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)