IBRAHIM TURAK: 15 GODINA BORBE ZA SPAS NERETVICE - RETROSPEKTIVA

"Sve je počelo sada već davne 2006. godine. Prvi nagovještaji o gradnji MCH na Neretvici kod lokalnog stanovništva primljeni su sa nevjericom i pitanjem šta to sve znači?


Grupa naših aktivista kao odgovor na to pitanje donosi fotografije sa tada već dobro uništene rijeke Vrbas i daje odgovor na pitanje šta se sprema Neretvici ako budu izgrađene MHC na njoj.

Te fotografije ukazuju na sve loše stvari koje prouzrokuje gradnja MHC i potaknuti tom spoznajom stanovnici doline Neretvice organizuju otpor i potpisuju prvu peticiju protiv granje MHC na Neretvici.

Od te 2006. godine pa do 2020. provedene su razne aktivnosti vezano za gradnju MHC na Neretvici.

Sve bi ih bilo teško pobrojati u ovoj kratkoj priči pa ćemo to ako Bog da uraditi u sklopu aktivnosti oko priprema arhivske građe za spomen sobu "Bitke za Neretvicu" u kojoj ćemo opisati sve detalje vezano za našu borbu koju vodimo za spas Neretvice, a sada samo da kažemo da su u ovom razdoblju investitori radili na tome da obezbjede dozvole za rad, vršili mjerenje protoka vode, otkupljivali zemljište itd, a mi smo s vremena na vrijeme upozoravali da ne prihvatamo MHC na Neretvici i održavali tribine(prof. Sulejman Redžić) putem kojih smo ukazivali na svu štetnost ovakvih projekata.

Sve ove godine tinjao je bunt u nama, a onda se desio februar 2020. godine kada je nagovješten početak radova na izgradnji MHC na Neretvici.

Ovo je bio znak za uzbunu i aktivisti za spas Neretvice kao neformalna facebook grupa pod nazivom "Pusti me da tečem" kreću u borbu za njen spas.

Podršku tražimo i dobivamo od udruženja koja djeluju na prostoru Neretvice i svoj rad nastavljamo kao kordinacija udruženja. Nakon dobivene podrške svi zajedno pozivamo lokalno stanovništvo na proteste koje zakazujemo za 22. februar 2020. godine u Parsovićima.

I desio se taj 22. februar, desio se skup podrške kakav do tada nije viđen na prostorima BiH i počela je revolucija za spas Neretvice. Sve ono što se nadalje dešavalo išlo je u korist jačanja ovog pokreta i stvaralo sve više preduslova za konačan spas Neretvice.

U konačnici u junu mjesecu formirali smo udruženje pod nazivom "Udruženje građana Neretvica pusti me da tečem" koje nastavlja brigu i borbu za spas rijeke. Udruženje paralelno vodi i pravnu i fizičku borbu za zaštitu Neretvice.

Naš pravni tim radi svoj posao, a aktivisti na terenu sprečavaju početak gradnje MHC. O svemu ovome opširnije pisat ćemo kasnije.

Dan po dan, prođe evo godina od našeg okupljanja u Parsovićima i mi želimo da tu godišnjicu prikladno obilježimo jer 22. februar je najznačajniji datum u našoj borbi koju vodimo za spas rijeke Neretvice. S tim u vezi 26.02. ove godine u Parsovićima planiramo održati javnu tribinu pod nazivom "Problematika (ne)izgradnje MHC na Neretvici", bit će to javna tribina međunarodnog karaktera i još jedna dobra prilika da čujemo nešto o tome koje su loše posljedice ovakvih projekata.

Gosti predavači su garancija za to. Poštovani članovi pokreta "Pusti me da tečem" uz čestitku za godišnjicu našeg postojanja i rada još jednom vas pozivam da prisustvujete ovoj javnoj tribini i da tako svi skupa uz slogan ŽIVOT DAMO, A RIJEKU NE DAMO obilježimo ovaj za nas i našu Neretvicu značajan datum i pokažemo još jednom da smo spremni istrajati u borbi do konačne pobjede i spas rijeke Neretvice.

SLOBODA RIJEKAMA!

PUSTI ME DA TEČEM!" - poručio je Ibrahim Turak na svom Facebook profilu.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)

Više iz kategorije: