HercegovinaPolitikaVijesti

U Hercegovini raspašoj na političkoj sceni: HDZ “5 do 12” ne zna hoće li u vlast sa SDA ili Trojkom

Pregovori o formiranju vlasti u u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su se pretvorili u pravo politikantstvo i spinovanje, gdje vlada potpuni raspašoj i HDZ, koji vodi glavne pregovore, nakon prevrtljivih najava o partnerima pet do 12 ne zna s kim će u vlast.

Iako se iz sedmice u sedmicu govori kako pregovori napreduju i najavljuje uspostava nove vlasti koju Hercegovci čekaju više od osam godina, politički predstavnici osim stvaranja buke u javnom prostoru ništa konkretno još nisu dogovorili.

Nakon višebrojnih najava i različitih izjava o budućim partnerima u vlasti, lider kantonalnog HDZ Stjepan Bošković je jučer najavio da će se definitivni partneri znati danas, te da je blizu dogovora s Trojkom koju čine SDP, NiP i DF, dok se danas pojavila nova informacija da je HDZ ipak bliže tome da u vlast uđe sa dosadašnjim partnerima iz SDA.

Situacija na dan kad se trebala potpuno riješiti izgleda komplikovanija nego na samom početku pregovora i uprkos konstantnom ponavljanju kako se “bruse” detalji političkog dogovora ništa se nije iskristalisalo.

Jedino je sasvim sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ-a BiH koji drži kontrolni paket sa 11 ruku, a SDA je sa sedam mandata druga najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

Za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, a nakon prošlih izbora se nije uspjela formirati, te ovaj kanton jedini u zemlji po uzoru na Federaciju BiH više od četiri godine funkcionište u tehničkom mandatu mandatu načelu sa a HDZ-ovim Nevenkom Hercegom.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button