HercegovinaPolitika

KOLIKO POZICIJA TRAŽI HDZ U HNK VLADI?

U Mostaru se danas vode pregovori za formiranje Vlade HNK, a nešto ranije, održan je sastanak HDZ-a i SDA.

HDZ BiH insistira da toj stranci, prilikom formiranja Vlade HNK-a, pripadne šest hrvatskih ministarskih pozicija plus jedna pozicija koja pripada srpskom narodu, kako Hayat saznaje.

U tom bi slučaju HDZ imao sedam pozicija u Vladi (šest ministara plus premijer) dok bi bošnjačke stranke imale pet pozicija.

U ovim trenucima, kako saznaje, traju pregovori HDZ-a BiH i stranaka Trojke. Prije ovog sastanka, održan je sastanak delegacija HDZ-a i SDA.

Prema informacijama, SDA je insistirala da pozicija srpskog ministra pripadne NES-u. U tom bi slučaju HDZ imao šest mjesta u Vladi, dok bi SDA i NES također imali šest mjesta.

No, HDZ ne odustaje od srpske pozicije koju će tražiti i od stranaka Trojke s čijim predstavnicima traju upravo pregovori.

SDA i NES imaju ukupno osam Bošnjaka, i to SDA sedam, a NES jednog, te NIP jednog, DF jedna Bošnjakinja, jedan Hrvat, SDP jedna Srpkinja, te jedan Bošnjak i jedan ostali.

Naša stranka nema zastupnika. Sve ukupno, vlast bi od 20 delegata potrebnih za izglasavanje podržalo svega tri Bošnjaka ako bi koalicija bila HDZ – Trojka.

Također, u slučaju dogovora Trojke sa HDZ-om Trojci bi pripao veći broj ministarskih pozicija iz reda bošnjačkog naroda, nego što ima u Skupštini HNK.

Upitna bi bila legitimnost zastupanja interesa bošnjačkih naroda u Skupštini HNK, sudeći prema rezultatima izbora održanih u oktobru prošle godine.

Hayat

Slični članci

Back to top button